In theorie had de ploeg nog naar de burgerrechter kunnen stappen, maar dat doet Team Liga niet. "We wilden een onafhankelijke commissie ernaar laten kijken. En als het andersom was gebeurd dan had ik het ook begrepen als ze dit hadden aangevochten."

Timmer en Nauta legden zich neer bij de uitspraak van de geschillencommissie, maar bleven wel bij hun standpunt. "Dit was gewoon niet eerlijk", stelde Timmer. "En een reskate was fysiologisch niet haalbaar."

Van der Weijden toonde zich opgelucht na de uitspraak van de voorzitter van de geschillencommissie mr. Douwe Ruitinga. "Ik ben blij dat het klaar is en dat ik me voor de volle honderd procent op de Spelen kan richten", zei ze.

De afgelopen week had de rijdster van Project2018 niet te veel over de zaak nagedacht. "Ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen, maar de kleine onzekerheid bleef natuurlijk wel bestaan. Ik heb me vastgehouden aan de trainingsopbouw die we direct na het KKT hadden uitgestippeld."

Van opluchting bij Arie Koops, directeur sport van de KNSB, was niet zozeer sprake. "Het gaat mij er alleen om dat we nu een uitspraak hebben. Ik had natuurlijk liever gezien dat we direct na het KKT al honderd procent zeker wisten wat het team zou zijn", stelde hij. "Je wilt natuurlijk liever dat de selectie op de baan plaatsvindt dan bij juristen."

Of een skate-off sportief gezien eerlijker zou zijn geweest durfde Koops niet te zeggen. "Yvonne zit in de voorbereiding op het EK, Annouk in de voorbereiding op de Spelen. Wat je ook doet, het is nooit meer eerlijk", zei hij. "Daarom hebben we juist voor een trialsysteem gekozen met alleen uitzondering voor de absolute wereldtop."