De groene trein van Team Afterpay sprint hun rondjes terwijl een Noorse invasie jonge schaatsers zich opmaakt om na de dweil het ijs te betreden voor hun trainingskamp. "Het is hier fantastisch, we kunnen alle kanten op", vertelt Afterpay-coach Dennis van der Gun. "Alle complimenten voor de baan in Leeuwarden en hoe ze dat hier hebben opgepakt. We hebben de opties tot shorttracken en langebanen en iedereen is vriendelijk."

De sprintploeg, bestaande uit Jorien ter Mors, Anette Gerritsen, Floor van den Brandt, Bo van der Werff, Anice Das, Mayon Kuipers, Letitia de Jong en Janine Smit heeft alle zomerse ijsuren in de Elfstedenhal gemaakt, terwijl er voorgaande jaren na drie weken in Thialf werd uitgeweken naar een buitenlandse baan die dan voor zomerijs zorgde. "Als we de hele zomer ijs hebben liggen in Leeuwarden, waarom zouden we dan naar Inzell gaan? Het is budgetair handig, want we hoeven niet intern en vanuit de baan wordt er ontzettend goed meegedacht."

De ijshal opende al half juni de deuren om ze vervolgens de hele zomerperiode niet meer te sluiten. Als er volgende zomer weer in Heerenveen getraind wordt is zo'n langere periode ook zeker wenselijk, meent Van der Gun. "Hoe langer een ijsbaan open is, hoe beter. In het olympisch seizoen zal Thialf wel zes in plaats van drie weken opengaan. Je hebt dan veel meer mogelijkheden in de planning. Het is namelijk onze keuze om niet de hele zomer te schaatsen, maar ook veel te fietsen en inlinen."

Dat er veel getraind wordt moge duidelijk zijn, maar hoe staat het er eigenlijk voor met de sprintploeg? "So far so good", lacht Van der Gun. "Ik heb eigenlijk niks te mekkeren. We hebben inspanningstesten gedaan en ook die waren goed. We kijken uit naar het winterseizoen. Het EK sprint is natuurlijk een nieuwe uitdaging. Wij richten ons op de 500 meter, maar er zijn ook een paar dames die met een goede 1000 meter in combinatie mooie klassementen kunnen rijden."

Toch hoefde je van de zomer geen wereldkampioen te zijn om te mogen trainen op het ijs van Leeuwarden. Ook recreanten hadden meerdere malen per week het ijs ter beschikking.

Frits en Otto hebben elkaar leren kennen tijdens de Alternatieve Elfstendentocht van 2007 in Mongolië. De mannen komen uit Nijmegen en Groningen, maar stappen toch elke zomer in de auto op weg naar het zomerijs. "We zijn natuurlijk aan het trainen voor de Elfstedentocht, want dit jaar gaat 'ie écht gereden worden", grappen de mannen. "We zijn altijd in de zomer naar Heerenveen geweest, en vorig jaar naar Enschede, nu hier!"

Voor de mannen het ijs op kunnen wordt er op lenige wijze nog wel even een braampje verwijderd. "Hij is natuurlijk weer slecht voorbereid hoor, de amateur", wordt er gelachen.

Marit en Tessa schaatsen samen bij de baanselectie in Haarlem. Voor de dames is de reis van 1,5 uur het meer dan waard om toch even het ijs op te kunnen. "De zon schijnt wel, maar wij zijn heel blij dat we weer kunnen schaatsen", luidt het. Ze kregen van hun trainer een schema mee dat ze in het recreantenuur zelf kunnen volgen. Vandaag op het programma? Duurtraining!

En hard getraind moet er worden, want de ambities voor komende winter zijn groot! "We willen het NK halen en in de gewestelijke top rijden. We zijn nu junioren-C2, dus het is ook nodig om in de selectie te blijven", vertelt Tessa. De dames trainen zes tot zeven keer per week, wat in de warmste maanden ook vooral fietsen en skeeleren betekent. "Maar zonder schaatsen is de zomer toch minder leuk", besluit Marit.