Omdat er naar mijn idee te weinig in het artikel terugkwam over mijn mening over sport en social media, hierbij mijn mening over sport en social media.
De kern activiteit van een schaatser is: zo snel mogelijk rondjes rijden. Zijn leven moet in het teken staan om dat voor elkaar te krijgen. Dus 24/7 ben je bezig met je fysieke, psychische en spirituele conditie. Alles wat je eet, denkt, onderneemt, traint, ziet, hoort en voelt, moet in het teken staan van gouden medailles.
Zo moet je bijvoorbeeld geen boek van John Gray lezen, want dan ga je je teveel existentiële vragen stellen. Zo kun je een biertje drinken. Voor je fysiek minder goed, voor je psyche prima. Zo moet je zorgvuldig trainen, dat spreekt voor zich. Zo kun je je belevenissen op Facebook zetten. Het verzet je zinnen, alleen nu komt de kernvraag. Wanneer verzet je nog je zinnen en wanneer ben je als schaatser tegelijkertijd je eigen pr-man?
Ik ben heel blij dat Sven Kramer mij op de hoogte houdt via social media. Dankzij zijn Facebook-posts voel ik me meer verbonden met Sven. Ik vind het fijn om te weten wat hij doet en hoe hij zich wil laten zien. Alleen kunnen we niet spreken van social media. Sven gebruikt Facebook als mediakanaal, niet als social medium, hij gaat namelijk niet in gesprek met zijn fans.
En dat is maar goed ook. De reacties op een gemiddelde Sven post zijn namelijk te flauw voor woorden. Sven kan ook onmogelijk in gesprek gaan, omdat de crowd minder wisdom heeft dan Sven wenst. Een voorbeeld. Volgens het social media paradigma zou Sven de conversatie aan moeten gaan met zijn fan base.
Als fan Koos vindt dat Sven veertien slagen op het rechte eind moet gaan rijden, dan zou Sven daarop moeten reageren, zonde van Svens tijd. Als fan Ben (dat ben ik) vindt dat Sven minder op wilskracht en meer op souplesse tot zijn prestaties zou moet komen, dan zou Sven daarop moeten reageren, zonde van zijn tijd.
Sven moet gewoon hard schaatsen en zich van niets en niemand iets aantrekken, terwijl je bij social media (tweerichtingssverkeer) juist wel van iedereen iets aan zou moeten trekken. Daarom wordt het interessant als het straks minder gaat (en het gaat bij iedereen uiteindelijk altijd minder) en de #fail duikt op in iedere reactie op een post van Sven. Ik ben benieuwd hoe lang Sven dan nog Facebook serieus neemt. Ik vermoed niet lang.
Voor nu: post als je dat mooi vindt, laat de fan meegenieten en kijk waar het social media-schip strandt.