Haar doel is in ieder geval om op haar beste afstanden, de drie en de vijf kilometer te mogen starten. Daarvoor is een top-achtnotering na de eerste drie afstanden een vereiste. Daar mikt Schouten dan ook op.

Op het KPN NK Allround, waar ze zich plaatste voor het WK, had ze een vergelijkbare ambitie. "Voor het NK was mijn doel om top zeven te rijden, maar ik werd derde."

De plek van de baan was in het voordeel van de blondine, die vanuit het inline-skaten gewend is om met de weersomstandigheden in de buitenlucht om te gaan. "Hoe meer wind, hoe beter", zegt ze. "Ik houd er van om met de wind te spelen. Bovendien stond ik er positiever in dan de andere rijdsters. Een aantal klaagden over de wind."

Op de inline-skates en in de KPN Marathon Cup kan Schouten al bogen op een aardige erelijst. In 2012 werd ze met de aflossingsploeg wereldkampioene op de weg en deze winter won ze alleen al vijf marathonwedstrijden. En passant werd ze ook Nederlands kampioene mass start in Amsterdam.

Door haar succes op de andere disciplines lijkt ze misschien een vreemde eend in de langebaanbijt, maar Schouten weerspreekt dat met klem. "Ik ben een langebaner die redelijk uit de voeten kan in de marathon en op inline-skates", zegt ze. "Langebaan heeft mijn prioriteit."

Dat komt vooral tot uiting in de manier waarop ze traint. Bij Project 2018, de ploeg van coach Johan de Wit, traint ze als een echte langebaanrijdster. De marathon en het inline-skaten doet ze ernaast. Dat ze in die disciplines al prijzen wint, doet haar niet zoveel.

"Ik won op mijn zeventiende mijn eerste marathon. Dan win je, maar je kan niet verder. Je kan alleen maar meer winnen, maar er zijn geen EK, WK of Olympische Spelen. Er zijn geen hogere doelen en dat is juist zo leuk aan langebaan: je kan steeds verder."

Haar resultaten op de langebaan stagneerden enige tijd omdat Schouten te maken kreeg met een slecht functionerende schildklier. Tijdens haar eerste jaar als neo-senior werd dat opgemerkt, maar de medicijnen sloegen niet goed aan. Zelfs dit seizoen had Schouten het nog niet altijd onder controle.

"Aan het begin van het seizoen was het weer slecht. Ik heb mijn bloedwaarden van het jaar ervoor naast elkaar gelegd en nu weet ik dat ik aan het begin van de winter meer medicatie moet nemen om op niveau te blijven."

Die les heeft Schouten alvast getrokken voor volgend seizoen. Dan gaat ze het liefst verder bij de ploeg van De Wit. "Het liefst wil ik bij Johan de Wit blijven. Maar als de sponsoring niet rondkomt dan zal ik verder moeten kijken. Maar de vraag is natuurlijk ook of andere ploegen mij wel willen."

Volgens veel betrokkenen bij het schaatsen zou er een minimumbudget moeten gelden voor een profteam, dat hoger ligt dan nu het geval is. Schoutens ploeg, Project 2018, zou kind van de rekening kunnen worden als het minimumbudget wordt verhoogd. Volgens de rijdster uit Andijk zou het zonde zijn als kleinere ploegen als de hare zouden verdwijnen.

"Kleine ploegen zijn heel belangrijk", benadrukt ze. "Zij vangen mensen op die uit dreigen te vallen of die niet bij een grote ploeg willen. Ook Ronald en Michel Mulder zijn uit een kleine ploeg opgekomen."

Zeker na dit jaar, waarin Project 2018 met Annouk van der Weijden een vijfde plaats op de Winterspelen behaalde, zou het onterecht zijn als de kleine ploeg de dupe zou worden van nieuwe regels, vindt Schouten. "We hebben het heel erg goed gedaan op de Spelen, als Nederland, maar dat komt ook door de kleine ploegen."

Die zorgen over de toekomst zijn voor later, weet Schouten. Eerst maar debuteren op het WK en mogelijk levert haar rijden daar al meer zekerheid voor het komende seizoen op. "Prestaties leiden namelijk tot sponsoring, denk ik."