Laten we bij het begin beginnen. Wat is Hyrox? Het is een fitnessrace waarbij deelnemers steeds een kilometer hardlopen en tussendoor acht bekende fitnessoefening moeten doen. Een kilometer roeien, met gewichten zeulen over een kort afgezet parcours (in Hyrox-taal de farmers carry, red.), loodzware burpees, enorme leren ballen omhoog gooien en tal van andere oefeningen. Aan het eind van het parcours rolt er een tijd uit en is de Hyrox-challenge volbracht.

Het is strak geregisseerd. Overal ter wereld worden deze races gehouden volgens hetzelfde format en is er gigantisch veel belangstelling om mee te doen. Het concept werd in 2017 bedacht door de Duitser Christian Toetzke en won sindsdien zowel sportief als commercieel razendsnel aan populariteit. Sport en commercie zijn tijdens dit evenement innig met elkaar verweven, maar de fitnesswereld loopt er letterlijk en figuurlijk warm voor.

Dit weekend was Heerenveen voor het eerst toneel van het massale evenement. Geen toeval. House of Sports, bekend als organisator van de grote schaatstoernooien in Thialf, is ook de partij die dit fitnessevenement regelt.

Diverse (oud-)schaatsers kwamen afgelopen weekend in actie. Erben Wennemars plaatste zich eerder al voor het WK dat volgende maand in Chicago gehouden wordt. In Heerenveen eindigde hij zaterdag op een zeer respectabele tiende plek en was hij de beste van zijn leeftijdsgroep. Een dag later deed hij met zoon Niels mee tijdens de koppelwedstrijd. Bondscoach Niels Kerstholt ging de uitdaging aan met zijn assistent Haralds Silovs, ook andere leden uit de staf van TeamNL Shorttrack waagden zich aan het loodzware parcours. Oud-wereldkampioen Ronald Mulder zette met 1 uur, zes minuten en 49 seconden een knappe tijd en poseerde op social media trots met zijn medaille.

Schaatsster Jade Groenewoud maakte in Thialf haar Hyrox-debuut. Zonder verwachtingen vloog ze een uur lang bezweet door de schaatshal. “Mijn zus Isa deed anderhalf jaar geleden voor het eerst mee in Maastricht”, vertelt Groenewoud. “Ze komt mij altijd supporten bij schaatswedstrijden, dus ik ging een keer bij haar kijken. Ik vond het zó vet. Toen bekend werd dat Hyrox in Thialf gehouden zou worden en het ook nog eens vroeg in de voorbereiding zou zijn, wilde ik heel graag meedoen. Het begon te kriebelen.”

Jade Groenewoud, Hyrox Heerenveen, 9 mei 2025
De sandbag lunges voerde Groenewoud als een van de snelste vrouwen uit. | Foto: eigen foto
Jade Groenewoud, Hyrox Heerenveen, 9 mei 2025
In Hyrox-taal noemt men het SkiErg, gewone mensen krijgen er vooral verzuurde armen door. | Foto: eigen foto
Jade Groenewoud, Hyrox Heerenveen, 9 mei 2025
Touwtrekken in Thialf: Groenewoud verplaatst hier een slee van in totaal 78 kilogram. | Foto: eigen foto

Groenewoud wist welke onderdelen haar zwakke punten waren. “Ik was van plan om in het off-season een beetje te trainen voor Hyrox. Toen de voorbereiding op het schaatsseizoen begon, ben ik vrij snel gaan fietsen en schaatsspecifieke trainingen gaan doen. Echt specifiek trainen lukte dus niet. Dat heb ik wel gevoeld. Ik weet van mezelf dat ik fit ben en goed scoor op kracht en uithoudingsvermogen. Maar bij bepaalde oefeningen voelde ik: hier ben ik nu niet voor gemaakt.”

Bij de zogenaamde Sandbag Lunges, waar het aankwam op kracht in de benen, ging het Groenewoud voor de wind. Ze werd tweede van alle vrouwen die dag. Elders bij de Wall Balls en de Sled Pull kwam ze zichzelf tegen. “De spierkracht in je bovenlichaam die daar voor nodig is, heb ik onvoldoende. Tijdens het lopen heb ik veel tijd goed kunnen maken.” Zo kwam Groenewoud moe maar voldaan aan de finish, als vierde van haar leeftijdsgroep en binnen de top-twintig van alle deelneemsters op vrijdag. “Ik vond het supervet om te doen!”

Jade Groenewoud, Hyrox Heerenveen, 9 mei 2025
Een 'full-body workout' in 100 meter: Burpee Broad Jumps. | Foto: eigen foto

Dat enthousiasme werkt aanstekelijk bij Hyrox, blijkt gedurende de wedstrijddag. De pijn van ruim een uur heel diepgaan is snel vergeten als na de finish een herinnering aan de deelname uitgedeeld wordt. Even uitpuffen, poseren bij het bord met de finishtijd en hup: in de auto terug naar huis. “Het is enorm commercieel”, probeert de rijdster van Development Team Fryslân het evenement te duiden. “Maar ik begrijp wel waarom het zo populair is. Het is een sportieve uitdaging, die te doen is als je een beetje traint. Je kunt hier snel beter in worden.”

Voor Groenewoud was het een mooie ‘competitieprikkel’ in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Ik word hier niet per se een betere schaatsster van”, zegt ze. “Het is vooral een leuk wedstrijdelement, een uur lang het beste uit jezelf halen. Het is heel zwaar. Je moet mentaal door een barrière om tot het uiterste te gaan. Dat maakt het een leuke uitdaging.”