Svetlana Kajkan richt zich na de geboorte van dochtertje Sofia-Michelle eveneens op Sochi. Hoewel ze tegenwoordig in Inzell woont wil ze de Winterspelen in haar geboorteland niet missen. Ook Katarzyna Bachleda-Curuś, als Wójcicka bekend van het olympisch omkopingsschandaal in 2006 met het kamp Gretha Smit, kreeg afgelopen jaar een kind en traint nu weer om er straks tijdens de Winterspelen weer bij te zijn.

Zo maar drie schaatsende moeders die er even tussenuit zijn geweest voor een bevalling, om vervolgens hun comeback te maken. Maar er zijn meer. Gunda Niemann, Karin Kania, Nancy Swider, Monika Holzner… En dit rijtje kan moeiteloos worden aangevuld.

Maar er is geen schaatsster in de wereld die het presteerde wat Atje Keulen-Deelstra in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor elkaar bokste. Als moeder doorbreken op je 31ste. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, want de keuzeheren van de KNSB hadden weinig vertrouwen in een moeder van drie kinderen.

Bij haar eerste NK langebaan in 1969 werd Atje zevende. Met die klassering behoorde ze tot de B-ploeg. En mensen uit de B-ploeg gingen op kosten van de KNSB voor een trainingskamp van twee weken naar Inzell. Maar de Friezin mocht niet mee. Ze was te oud en zou niet lang zonder de kinderen kunnen, waren zo maar een paar redenen van de bond om haar thuis te laten.

Atje Keulen-Deelstra was erg teleurgesteld en overwoog zelfs even te stoppen met schaatsen. Om vervolgens een seizoen later keihard toe te slaan. Als lid van de Friese selectie reed Atje bij het NK allround de complete dameskernploeg van coach Kees Broekman naar huis.

Paniek bij de KNSB-bestuurders. Wat nu? Oké, dat de bond jaren eerder Stien Kaiser vanwege haar leeftijd had gepasseerd, dat was misschien wat kortzichtig. Maar deze vrouw, deze moeder van drie kinderen, was al eenendertig! Dat kon toch eenvoudigweg niet meer?

Het kostte de schaatsbestuurders drie uur verhit vergaderen om te besluiten wat elke leek binnen een minuut had kunnen bedenken: de nieuwe Nederlandse dameskampioene werd in de kernploeg opgenomen!

Het EK in 1970 verliep na alle commotie rond haar persoon nog wat onwennig. Toch werd Atje eervol vierde. Vier weken later was er echter van plankenkoorts geen sprake meer. Wat in de schaatssport nog nooit eerder was vertoond, gebeurde in West-Allis. Een debutante van eenendertig jaar veroverde de wereldtitel bij de allroundsters! Er zouden nog drie wereld, drie Europese en drie Nederlandse titels alsmede drie olympische plakken volgen.

En de KNSB? Die bood Atje Keulen-Deelstra later haar excuses aan. De bond gaf toe dat ze de Friezin eerder in de kernploeg had moeten opnemen.

Huub Snoep is hoofdredacteur van schaatsen.nl