Niet alleen de rijders, maar ook het jurykorps en de organisatie hielden de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. Na een regenachtige nacht werd om zeven uur 's ochtends besloten om de 100 meter sprint voor de jeugd, die om negen uur gepland stond, af te gelasten. "De baan was nat en volgens de berichten kwam er nog meer regen aan", legt hoofdscheidsrechter Yoram Spee uit. Voor de marathonwedstrijden was de regen in de ochtend geen spelbreker. Een laatste fikse hoosbui trok rond twaalf uur over het circuit op het moment dat de huldigingen van de masters en jeugd bezig waren.

"Als je nu sprinters met zoveel kracht laat starten, is dat niet verantwoord", zegt Spee in de pauze terwijl hij naar het natte asfalt kijkt. "Dit is natuurlijk niet een beslissing die je wilt nemen, want het liefst laat je alle wedstrijden rijden. Vanwege de coronacrisis zijn het al heel andere wedstrijden, en nu moet je dit soort beslissingen ook nog nemen. Het is vervelend, maar je kunt er niets aan doen. Wij hebben het weer helaas niet in de hand." Dat bleek later: het NK marathon voor senioren en junioren werd in de middag onder een aangenaam zonnetje verreden.

Rémon Kwant werd 's ochtends wakker met het bericht dat de wedstrijden voor de jeugd niet doorgingen. Eenmaal aan het ontbijt in het hotel in Zandvoort kwam om tien uur het nieuws dat ook de titelstrijd voor de senioren en junioren werd geannuleerd. "Dat is niet leuk en ontzettend balen", zegt Kwant. "Na het NK Baan/Weg van vorige week wilde ik nog een keer knallen op deze 100 meters en ik had mijn trainingen er uiteraard ook op aangepast. Zandvoort had een mooie afsluiting van het seizoen moeten worden."

Gratis kampioene
Zijn teamgenote van RTC Noord/Fryslân Moniek Klijnstra was nog onderweg naar de Noord-Hollandse kust vanuit Friesland. In plaats van sprinten op Zandvoort werd het een retourtje Almere. "Ik zat in auto toen het bericht binnenkwam en ben weer omgekeerd", vertelt ze aan de telefoon. "Ik was liever naar Zandvoort gegaan om daar te wachten op verbetering. De vroege afgelasting vond ik iets te voorbarig." Vanwege het strakke tijdschema was er echter geen ruimte om de 100 meter alsnog na de marathon te rijden. Aan het eind van de middag scheurden er alweer auto's over het circuit.

"De hele week zag je al dat het vandaag ging regenen dus ik had er een beetje rekening mee gehouden", zegt Kwant. "Maar de opklaringen in de loop van de dag waren ook te zien op de radar en dan hoop je dat die een paar uurtjes eerder komen. De afgelasting is een begrijpelijk besluit en ik vind het goed ze het meteen hebben gezegd, dat geeft rust. De marathon kon ook niet worden opgeschoven. Wij zaten met het tijdvak van twaalf tot twee uur, en dat werd erg krap."

Foto: Glenn Wassenbergh

Voor Klijnstra betekent de afgelasting dat ze zich nog een jaar langer Nederlands kampioene mag noemen. Sinds de eerste NK over 100 meter in 2015 won zij alle edities, totdat het onderdeel in 2019 uit het NK-programma werd gehaald omdat het schema te druk werd. "Die nationale titel wil je graag verdedigen en opnieuw winnen. Ik had er liever voor gestreden. Zeker op zo'n geweldige locatie als Zandvoort, daar keek ik echt naar uit. Dit was een once in a lifetime. Ik vind Formule 1 heel tof om te zien en had zin in een echte dragrace op het circuit."

Ook Kwant had graag het gevecht aan willen gaan met de rapste sprinters over 100 meter. "Het is toch een titel en daar wil je altijd voor gaan. De 100 meter rijden we niet vaak, maar het is een leuke afstand. Tussen de marathons door was dit een mooie afwisseling geweest. Het zou mooi zijn als dit onderdeel ook weer voor de komende jaren blijft." In Purmerend werd dit seizoen de enige 100 meter gereden, die werd gewonnen door Jelmar Hempenius. "Dat was een verrassende en leuke uitslag. Ik was benieuwd hoe het vandaag zou gaan", zegt Kwant.

Sfeer proeven
Beide sprinters hadden zich ook aangemeld voor de marathon, maar lieten die wedstrijd aan zich voorbij gaan. Na het Daikin NK Inlineskaten Baan/Weg kreeg Kwant een kleine terugslag van het scheurtje in zijn rib, maar in de loop van de week ging het weer beter. "Een marathon rijden leek mij alleen niet verstandig", lacht Kwant. Als begeleider van ploeggenoot Gijs Kamp mocht Kwant op de tribune zitten om de marathon te bekijken. "Kon ik toch nog een beetje sfeer proeven, dat was gaaf."

Met het afblazen van de 100 meter sprint komt er een enigszins abrupt einde van dit ingekorte zomerseizoen en kunnen de skeelers wat betreft wedstrijden weer in de kast. "Het seizoen was kort maar krachtig", vat Klijnstra samen. "Volgens mij is Nederland een van de weinige landen waar wedstrijden zijn gereden. Ik zie dit als een mooi trainingsjaar: we hebben races gereden en kunnen zien hoe je ervoor staat. Ik heb veel geleerd, maar het seizoen had van mij nog wel iets langer mogen duren."

"Het is inderdaad mooi dat er nog zoveel wedstrijden waren", vult Kwant aan. Nadat er groen licht kwam voor het organiseren van wedstrijden bestond de kalender uit vijf baancompetities, twee marathons en twee NK's. "Dan heb je het gevoel dat je nog iets van een seizoen hebt gehad. Het eerste weekend ging super, maar daarna zorgden valpartijen ervoor dat ik meer bezig was met herstellen en klaar maken voor de NK dan met lekker wedstrijden rijden. Uiteindelijk heb ik wel een mooi NK gehad", aldus Kwant, die twee gouden en twee bronzen plakken veroverde in Heerenveen en Wolvega. 

Bij Klijnstra zorgde het NK Baan/Weg voor gemengde gevoelens; ze won de 200 meter duo-tijdrit met overmacht ('dat gaf vertrouwen voor de 100 meter'), maar werd gediskwalificeerd op de 500 meter. Komende winter is ze van plan om een paar marathonwedstrijden te schaatsen. "Ik hoop dat ik een beetje mee kan komen", lacht de sprintster. "Die koersen zijn vooral bedoeld om meer omvang te draaien voor de 1000 meter op de wieltjes. Maar het staat nog niet vast dat ik ze ga rijden. Mentaal gezien was dit een zware zomer en het kan geen kwaad om het even wat rustiger aan te doen."