Tickets
Shop
Nieuws

Wat is schoonrijden?

Natuurijs. Nostalgie. Tijd om de licht gebogen brede ijzers onder te binden en met een partner het ijs op te gaan voor een stukje ouderwets zwieren. Afwisselend rijden op de buitenkant en op de binnenkant van de schaats, soms met een stok, soms hand in hand. Heerlijk ontspannen schoonrijden, een lust voor het oog!

Sierlijkheid van het schaatsen
Schoonrijden is ontstaan rond 1875 en is één van de oudste schaatsvormen in ons land. Kunstrijden en langebaanschaatsen zijn beide afgeleid van het schoonrijden. Schoonrijden is vooral bekend vanwege de sierlijke beweging, snelheid is niet van belang. Door de ongedwongen wijze van rijden is schoonrijden een goede basis voor andere schaatsdisciplines. Tijdens de wintermaanden wordt er wekelijks gewerkt aan techniek en balans tijdens de trainingen, zodat iedereen de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een schoonrijschaats beheerst.

Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed
Sinds november 2013 staat schoonrijden op de schaats op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Door het plaatsen van schoonrijden op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is KNSB verplicht tot het levend houden van de sport in Nederland voor de toekomst. Dit wordt gedaan door een aanbod van presentaties, proeflessen en demonstraties aan ijsclubs, schaatsverenigingen en andere geïnteresseerde organisaties.

Proefles volgen?
Op verschillende ijsbanen zijn er trainingsgroepen actief die het schoonrijden beoefenen. Dit zijn de ijsbanen in Alkmaar, Dordrecht, Heerenveen, Hoorn, Utrecht en Zoetermeer.

Nieuwsgierig om zelf een keer te schoonrijden? Neem dan contact op met een lokale vereniging of met sectie schoonrijden voor twee gratis proeflessen en ervaar hoe het is om met een sierlijke beweging over het ijs te gaan. Goed om te weten, voor de proefles zijn ook schoonrijdschaatsen beschikbaar. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan