Liebrechts was volgens de coach de grootste kanshebber op eremetaal. Vooral van de 1500 meter verwachtte Charisius dat zijn pupil wel eens uit zou kunnen blinken, maar dat gebeurde niet. Hij werd op die afstand slechts tiende terwijl Kees Verkerk zilver pakte, achter de winnaar Ants Antson uit de Sovjet-Unie.

Toch gaf de 1500 meter Liebrechts het vertrouwen om op de tien kilometer gemotiveerd aan de start te staan, maar daar gooide de Zweedse scheidsrechter Sven Laftman roet in het eten.

Laftman besloot nadat de Zweed Jonny Nilsson 15.50,1 op de klok gebracht had de ijsbaan in Innsbruck niet te vegen, zoals was afgesproken, maar te schaven. Hierbij werd de bovenlaag van het ijs afgeschraapt en werd de ijsvloer ruw.

Peter Nottet, toeschouwer op die afstand, herinnert zich dat nog goed. "Degenen die net na de schaafbeurt reden hadden allemaal slechte tijden", vertelt hij in het boek '43 opmerkelijke verhalen van alle Nederlandse olympische medaillewinnaars op de Winterspelen'. "'Schaven', besliste die Zweed in zijn eentje. Nilsson had op een mooie baan gereden, daarna werd er alleen maar geschaafd."

Niet alleen Liebrechts werd de dupe, maar ook Kees Verkerk en de absolute topfavorieten Fred Anton Maier en Knut Johannesen worstelden zich over het ruwe ijs naar de eindstreep. Coach Charisius kon zijn woede niet bedwingen en protesteerde bij Laftman. De Zweedse arbiter wilde echter van geen wijken weten en de ruzie liep zo hoog op dat Charisius bijna van de baan werd gestuurd.

Maier werd uiteindelijk met 16.06,0 tweede en Johannesen in 16.06,3 derde. Liebrechts belandde net naast het podium met 16.08,6. Na de wedstrijd bood Laftman nog wel zijn excuses aan voor zijn beslissing, maar dat veranderde niets aan de uitslag.

Vlak na de Olympische Spelen bewees Liebrechts zijn kracht op het WK Allround in Helsinki. Daar won de Vlaardinger brons door onder meer de tweede tijd op de 1500 meter neer te zetten. Het jaar erna reed hij in Oslo een wereldrecord op de 3000 meter van 4.26,8.

Maar daarna werd Liebrechts langzaamaan overvleugeld door Ard Schenk en Kees Verkerk. Bij de Winterspelen van 1968 in Grenoble was hij er niet meer bij. Dat jaar beëindigde hij ook zijn schaatsloopbaan.

Aftellend naar de Olympische Winterspelen in Sotsji belicht schaatsen.nl elke dag een olympisch moment.