In Lake Placid wist de pas achttienjarige Visser op de 1500 meter een zilveren medaille in de wacht te slepen. Vier jaar later, tijdens de Winterspelen van Sarajevo, was er slechts een bijrol weggelegd voor de vrouw uit Oud-Beijerland.

"Sarajevo was rampzalig, als Nederlanders hebben we het volgens mij nooit slechter gedaan dan daar. Geen medailles en een vijfde plaats van Yvonne van Gennip was de beste prestatie", keek Visser in 2010 terug op de teleurstellend verlopen Spelen in Joegoslavië.

Visser zelf zorgde in Sarajevo inderdaad ook niet voor een gedenkwaardig optreden. Op de 1500 meter, de afstand waarop ze vier jaar eerder nog zilver had gewonnen, eindigde ze als dertiende. Op de 500 meter behaalde ze de dertigste plaats en op de drie kilometer werd ze 25e.

Anders was dat vier jaar eerder in Lake Placid. In de aanloop naar de Spelen won ze het NK allround en op de eerste dag van de Spelen in Amerika, op 14 februari, legde Visser op de 1500 meter verrassend beslag op het zilver. Landgenote Annie Borckink ging met het goud aan de haal.

"Het verrassingseffect was daar enorm", aldus Visser. "Tegenwoordig gaan beoogde favorieten nog wel eens de mist in, maar dat gebeurde in die periode ook. Niemand kon bevroeden dat twee Nederlandse vrouwen op de eerste dag goud en zilver zouden winnen. No way."

De 1500 meter was niet eens de favoriete afstand van de achttienjarige Zuid-Hollandse. "Mijn afstand was de drie kilometer, dus het verassingseffect was ook nog eens dubbelop met een medaille op die afstand", keek Visser terug op de schaatsmijl.

Op de drie kilometer ging het vervolgens mis. Visser kwam ten val en kon een tweede olympische plek vergeten. "Uiteindelijk bezweek ik onder allerlei druk en andere dingen, waardoor ik onderuit ging op de drie kilometer. Ik had het ook heel erg slecht naar mijn zin na de zilveren medaille."

De inmiddels 52-jarige Visser heeft voldoende herinneringen aan Lake Placid. "Het was erg indrukwekkend. In die periode was alles anders en ouderwets. Het olympisch dorp bestond uit een mannen- en een vrouwengedeelte. We konden ook niet makkelijk in contact komen met de trainers, want daar mocht je niet zomaar naar binnen."

"Het complex zou daarna een gevangenis worden, dus we lagen allemaal in een soort cellen", herinnerde de vijfvoudig Nederlands kampioen allround zich. "Ik heb daar behoorlijk wat claustrofobische momenten meegemaakt. Wat betreft de 1500 meter was het ook heel indrukwekkend. Ineens stond ik in het Engels mijn verhaal te doen voor een Amerikaans televisiestation..."

Ondanks het uitblijven van een gouden medaille is Visser met haar achttien jaar nog altijd de jongste Nederlandse medaillewinnares op de Olympische Spelen. Ireen Wüst is met negentien jaar de jongste gouden medaillewinnares, die ze in 2006 in Turijn veroverde op de drie kilometer.

Aftellend naar de Olympische Winterspelen in Sotsji belicht schaatsen.nl elke dag een olympisch moment.