Voor Vancouver was Kramer ambitieus geweest. Hij wilde voor goud op de vijf kilometer, de 1500 meter, de tien kilometer en de ploegenachtervolging gaan. Zijn toernooi begon voorspoedig. Hij won de vijf kilometer, maar op de 1500 meter werd hij dertiende. Dat was niet zoals hij had gehoopt, maar de tien kilometer, de afstand waarop hij met afstand de beste was, moest nog komen.
De tien kilometer verliep volgens plan. Kramer was op weg naar de snelste tijd toen zijn coach Gerard Kemkers hem uit zijn concentratie haalde.
Kemkers had in Vancouver besloten dat hij zijn pupil niet alleen rondetijden en aanmoedigingen wilde meegeven, maar ook andere boodschappen. Daarvoor had de coach een kleine whiteboard in de hand en een stift. Na zeven kilometer was Kemkers de dop van zijn stift kwijt. Even was de coach afgeleid. Toen hij weer opkeek zag hij zijn rijder koers zetten naar de buitenbocht.
Dat klopt niet, moet Kemkers hebben gedacht. In een fractie van een seconde besloot hij Kramer naar de binnenbaan te sturen. Kramer ziet de aanwijzing van zijn coach pas laat en springt vanuit de eerste meter van de buitenbocht de binnenbocht in. Daarmee zou de Fries sowieso al gediskwalificeerd worden, als de aanwijzing juist was geweest.
Dat was het niet. Kramer had gewoon de buitenbaan moeten nemen, Kemkers zat fout. Wat volgde was een verschrikkelijk schouwspel. Kemkers zag in welke fout hij had gemaakt en ook bij het publiek op de tribune en thuis voor de televisie kwam het besef dat Kramer bezig was aan een nutteloze race.
De rijder zelf wist het niet. Met een tijd van 12.54,50 kwam hij juichend over de finish. Toen hoorde hij de vreselijke boodschap. "Hij stuurt me gewoon de verkeerde baan in", brieste Kramer toen hij op een bankje op het middenterrein van de Richmond Olympic Oval was neergeploft, met een hoofdbeweging richting Kemkers. De coach zat op zijn knieën met de handen tegen het gezicht.
Voor Kramer was dit het dieptepunt van zijn carrière. "Ik rijd één van mijn beste races uit mijn leven, voel mij zo goed, maar je koopt er helemaal niets voor", stelde hij met spijt vast.
Direct na het incident werd er gespeculeerd of het debacle het einde van de samenwerking tussen Kemkers en Kramer zou betekenen, maar dat was niet het geval. Bij TVM bleven coach en pupil bij elkaar. Toch zal het zowel Kemkers als Kramer blijven achtervolgen, erkende de coach afgelopen herfst. "Het is een moment ook dat me enorm heeft aangegrepen en dat altijd aan me zal blijven kleven. De successen ook, maar minder."
Uiteindelijk profiteerde de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee van de blunder van Kramer. Hij finishte in een tijd van 12.58,55 en greep daarmee het goud. Ivan Skobrev uit Rusland won het zilver, Bob de Jong greep het brons. Ook al kreeg de Leimuidenaar het brons in de schoot geworpen door de foute wissel van Kramer, toch vierde hij het als een grootse overwinning. Dit zette kwaad bloed bij pechvogel Kramer.
Aftellend naar de Olympische Winterspelen in Sotsji belicht schaatsen.nl elke dag een olympisch moment.