Van Sjoukje Dijkstra en Nicolien Sauerbreij tot Sven Kramer en Ard Schenk, alle verhalen hebben auteurs Gerard den Elt en Mariëlle Verstegen opgetekend en met fotografie van Marcel Krijger levert dat mooie portretten op. 

Het was een behoorlijke haastklus. In augustus ontstond het idee van het boek en nog geen vier maanden later was het boek helemaal af. "Toen we er aan begonnen dachten we stiekem wel: dat lukt nooit, maar het is toch gelukt", zegt Verstegen.

Ze is erg tevreden met het eindproduct, maar vooral het hele proces om het boek te maken was een mooi avontuur. "Het was een heel boeiend project. Het zijn zoveel uiteenlopende verhalen en vaak zo openhartig."

Het verhaal van Sjoukje Dijkstra springt er voor Verstegen uit omdat de eerste Nederlandse gouden medaillewinnaar zo veel doorzettingsvermogen toonde, haar hele loopbaan lang, maar ook het verhaal van Jan Pesman die in zijn beleving net zo gefocust was als de moderne olympiërs. "Hij wilde niet naar de openingsceremonie. Hij zei: 'ik ben hier maar voor een ding, de wedstrijd'. Hij moest uiteindelijk toch van de Chef de Mission. Maar je ziet dat de beleving niet heel anders was dan nu."

Schenk ziet wel een verschil in de beleving en waardering van de Spelen tussen de oudere en jongere generatie. "In onze tijd waren de Olympische Spelen iets dat je meepakte, maar nu is dat helemaal opgewaardeerd. Nu zijn de Spelen zo tien keer belangrijker dan een WK."

De drievoudig goudenmedaillewinnaar is vol lof over het boek. "Het zijn hele mooie verhalen. Je ziet dat de oude generatie nog heel gedetailleerd herinneringen ophaalt en dat de jonge schaatsers vooral de emotie van het moment beschrijven. Maar na dertig jaar kijk je er toch heel anders tegenaan."

"Het is een mooie opsomming van alles dat Nederland gepresteerd heeft op de Winterspelen en vooral omdat het ook veel breder is dan langebaan alleen", zegt Schenk. Dat zal in de komende tijd met meer kansen in het skiën en shorttrack nog verder veranderen, denkt hij.

Schenk koesterde wel de herinnering, maar niet de medailles. De grote kampioen verkocht zijn medailles. Ook Stien Kaiser zag zich genoodzaakt om haar medailles te verkopen omdat ze in geldnood zat. 

Deze verhalen komen allemaal in het boek naar voren, net als de dip die Erben Wennemars beleefde bij de Spelen in Turijn, vertelt Verstegen. "Hij had tegen Chef de Mission Ed Verheijen gezegd dat hij uit het dorp gezet moest worden, omdat Peter Mueller in het AD de schaatser een onruststoker had genoemd. Een uur lang heeft hij huilend met Verheijen door het olympisch dorp gelopen. Maar Verheijen heeft hem toch omgepraat."

Bij de boekpresentatie in de Skeeve Skaes in Amsterdam zijn een aantal van de onderwerpen zelf ook op handtekeningenjacht. Simon Kuipers laat Schenk en Kees Verkerk zijn boek signeren. "Ja, ik vind dat wel leuk. Maar die van mij laat ik lekker open", lacht hij.

Voor Kuipers was het bijzonder om zijn verhaal te vertellen. "Ik had dat nog nooit gedaan. Het was leuk om te doen. Ik had me niet voorbereid en er kwamen tijdens het gesprek allemaal dingen omhoog waar ik al lang niet meer aan gedacht had", zegt hij. "Ik vind dat de makers het heel mooi hebben gedaan."

Het boek '43 opmerkelijke verhalen van alle Nederlandse olympische medaillewinnaars op de Winterspelen' is via Bol.com te kopen. Op dinsdagavond besteedt het televisieprogramma De Wereld Draait Door ook aandacht aan het boek.