In de Europese reglementen voor 2014 is de mixed relay, met een team van twee dames en twee heren, als onderdeel van het baantoernooi van het Europees kampioenschap vastgesteld.
Bij het EK van afgelopen seizoen in Almere werd de mixed relay voor het eerst verreden met een gouden medaille voor de Nederlandse seniorenploeg als resultaat.
Overigens heeft het organisatiecomité van het EK wel de mogelijkheid om een afwijkend programma dan voorgeschreven in de regels te presenteren, maar dan moet de CEC het wel eerst goedkeuren.
In de nieuwe reglementen zijn ook wijzigingen opgenomen omtrent de valse start. In het verleden werd een rijder na twee valse starts gediskwalificeerd. In het huidige reglement zijn de regels aangescherpt. Op de 200 en 300 meter en op de 500 en 1000 meter geldt die regel niet meer per ronde, maar voor het complete toernooi.
Een valse start in de kwalificatie of voorronde telt mee tot en met de finale. Een rijder die voor de finale al een valse start gemaakt heeft loopt daarmee direct tegen diskwalificatie aan bij eenzelfde overtreding in de finale.
Ook gaat de jury met gele en rode kaarten werken: geel bij een eerste valse start, rood bij de tweede om aan te geven dat de rijder gediskwalificeerd is.
Ook de straffen voor 'sportieve fouten' worden zwaarder. Wanneer een rijder drie waarschuwingen krijgt, gevaarlijk rijdt, onreglementair geholpen wordt, zijn helm afdoet, vrijwillig uit de wedstrijd stapt of zich niet houdt aan de regels omtrent materiaal dan wordt hij of zij automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd. De plek van de geschorste rijder in die volgende wedstrijd kan niet worden ingevuld door een ploeggenoot.
De CEC heeft nog een aantal kleinere wijzigingen aangebracht, onder andere bij de regels voor neutralisatie en herstart van wedstrijden, het dragen van transponders, de plek van de fotofinishapparatuur en praktische juryzaken.