André Kusters (33) uit Gorinchem schaatst zelf bij voorkeur op natuurijs. 
"Kunstijs is voor het rijden van snelle tijden natuurlijk leuk, maar voor het échte schaatsen vind ik natuurijs het mooist." Naast actief schaatser is André ook als vrijwilliger actief binnen IJssportvereniging Alblasserwaard.

Wanneer ben je begonnen met dit vrijwilligerswerk?
"Dat is nu negen jaar geleden. Ik ben destijds gevraagd om bus coördinator te worden. Onze vereniging heeft geen ijsbaan en ook geen clubhuis, maar wij rijden de kinderen met twee bussen naar de ijsbaan in Breda. Er zijn verschillende opstapplaatsen in alle dorpen van Alblasserwaard en bij de ene plaats stappen bijvoorbeeld twee kinderen in en op de andere plaats tien."

"Zelf heb ik vroeger ook gebruik gemaakt van die bus en dat doe ik trouwens nog steeds. Voor die hele organisatie was een aanspreekpunt nodig en dat ben ik toen gaan doen. Een vereniging heeft vrijwilligers nodig en het leek mij wel leuk. Zo ben ik eigenlijk een beetje het sectiebestuur Hardrijden binnengerold."

Wat heb je zoal gedaan binnen de vereniging?
"Ik ben een aantal jaar coördinator van de zomertrainingen geweest en zes jaar geleden ben ik voorzitter van het sectiebestuur Hardrijden geworden. Daarnaast geef ik ook training en ben ik beheerder van onze website en Facebook pagina. Onze huidige website is gebruiksvriendelijker dan voorheen, want nu zijn binnen de vereniging meerdere mensen die uitslagen en dergelijke op de website kunnen plaatsen. Dat maakt het wel prettiger. In het verleden werd namelijk alle content bij mij aangeleverd en moest ik dat erop zetten.  Nu zie ik dat anderen dat al hebben gedaan."

Wat zijn je taken als voorzitter van het sectiebestuur Hardrijden?
"Ik ben aanspreekpunt en ik moet ervoor zorgen dat abonnements- en licentieaanvragen bij de juiste personen terechtkomen. Verder mag ik onze sectievergaderingen voorzitten en communiceer ik dit naar het Algemeen Bestuur en vergader ik met hen mee. Zolang het allemaal goed verloopt, valt deze functie best wel mee. Maar je moet natuurlijk wel flexibel zijn en in gaten springen wanneer iemand er bijvoorbeeld niet is."

Je besteedt veel tijd aan je vrijwilligerswerk. Wat is voor jou de voldoening c.q. drijfveer om door te gaan?
"Qua drukte hangt het er echt een beetje van af in welke tijd van het jaar je zit. In het begin van het seizoen is het altijd wat drukker en mocht er natuurijs liggen dan loopt de agenda ook even vol. Maar ik vind het mooi om zelf een onderdeel te kunnen zijn van een redelijk hechte club. Mensen hebben het naar hun zin bij ons en dat is ook een beetje mijn streven. Het is voor iedereen een hobby.  Mensen doen het in hun vrije tijd en dan moeten ze het naar mijn mening naar hun zin hebben. Dat geldt zowel voor de schaatsers als voor de trainers en vrijwilligers die voor de groep staan."

"De combinatie die ik maak tussen het vrijwilligerswerk en het zelf actief schaatsen, doet eigenlijk ons hele sectiebestuur. We zijn allemaal actief en het mooie daarvan is dat we op die manier betrokken blijven bij wat er leeft binnen de rest van de sectie. We kunnen signalen sneller opvangen."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben projectleider in de ICT."

Helpt dit werk je bij je vrijwilligerswerk?
"In mijn geval is het omgekeerde van toepassing. Eigenlijk ben ik aan deze projectleidersklus gekomen dankzij mijn vrijwilligerswerk."

Is het makkelijk om nieuwe vrijwilligers te werven?
"Op het moment gaat dat best goed. De afgelopen periode hebben een aantal mensen die uit onze selectie zijn weggegaan, vanwege school en dergelijke, zich aangemeld om als trainer beschikbaar te zijn. Ook zitten er twee nieuwe vrijwilligers bij ons in het sectiebestuur. Dat zijn allemaal relatief jonge mensen die het erg leuk vinden om dingen voor de club te doen."

"Daarnaast ligt binnen onze vereniging nu vooral de uitdaging om nieuwe juryleden erbij te krijgen. Hiervoor vragen wij ouders om eens een keer in de jurytoren te helpen en te ervaren wat jureren precies inhoudt. Mocht men het leuk vinden, dan betaalt de vereniging de jurycursus. Die persoonlijke benadering en het laten ervaren spreekt meer aan dan een oproep in een clubblad."

Hoe lang blijf je nog sectievoorzitter?
"Bij ons in de vereniging kun je pas je functie verlaten als je een vervanger gevonden hebt. Dat is prettig omdat je daardoor als vereniging de zekerheid hebt dat het proces gewoon doorgaat. Bovendien komt het niet voor dat iemand, nadat hij daar zelf ongetwijfeld over nagedacht heeft, zomaar ineens roept ‘ik stop ermee en succes verder’. Daarnaast houden we in principe een cyclus van twee keer drie jaar aan, dan moet er een vervanger gevonden zijn. Die cyclus is ingevoerd om de doorontwikkeling binnen de vereniging te waarborgen."

"Ik ben nu door mijn tweede periode van drie jaar heen en ik heb al wel een vervanger op het oog, maar die is nog net even te jong. Op termijn zal ik mijn functie gaan overdragen, maar ik zal sowieso betrokken blijven als trainer. En ze weten mij ook altijd wel te vinden voor andere taken."

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!