Mats Stoltenborg had vooraf vertrouwen in zijn tien kilometer: “Eerlijk gezegd had ik wel op een top-5 klassering gerekend. Ik had een tijd rond mijn PR ingeschat, daar zit ik nu een tiende boven. Het doel was om een strakke rit te rijden en dat is gelukt. Dan kijk je hoe de concurrentie ervoor staat en weet je dat een plek bij de eerste vijf wel moet lukken. Dat ik dan derde word, is heel bijzonder.” Met een tijd van 13:01,87 is de marathonschaatser dan ook tevreden. 

De 30-jarige Stoltenborg staat al jaren aan de start van de langste afstand, maar was daarin niet altijd even gelukkig. “Volgens mij ben ik al drie keer gediskwalificeerd op deze stomme afstand. Mijn kracht is mijn stabiliteit. Ik heb niet het vermogen om een 28’er of 29’er te rijden zoals Patrick. Dus ik moet hem gewoon vlak rijden.”

"Het langebaanschaatsen is voor mij een bijgerecht. Nu het goed gaat, is het misschien wel de mooiste sport die er is, met zoveel voldoening achteraf. Maar vooraf is het veel meer stress dan bij een marathon. Daar kan ik naar toeleven en bleef ik in de voorbereiding veel meer plezier. Het is een spelletje, waarbij je afhankelijk bent van je concurrenten. Daar ben ik voor gemaakt en daar leef ik voor.” Zo stond Stoltenborg gisteren nog aan de start van de marathon in Enschede, waar hij 'het meeste kopwerk van iedereen verrichtte'. 

Foto: Soenar Chamid

En daarom is het uiterst onzeker of de marathonrijder wel af mag reizen naar Calgary. Daar wordt in het weekend van 16 tot en met 18 december de enige tien kilometer in de World Cup gereden van dit seizoen. “Omdat je moet wennen aan het tijdverschil, mis je twee marathons. Het hoofddoel is het NK op 1 januari. Ik ben heel nieuwsgierig wat ik in Calgary zou kunnen. We moeten het met de ploeg bespreken." Het is een mooie kans voor de schaatser om op één van de snelste banen ter wereld te rijden, maar dan kunnen zijn ploeggenoten niet op hem rekenen bij minimaal twee marathons.

"In de laatste rit ben ik wel met beide benen op de grond gezet. Het niveauverschil met Patrick en Jorrit is enorm. Op het WK gaan er maar twee schaatsers. Maar ik vind het al prachtig dat ik deze stap mag maken. Best of the rest is nu het hoogst haalbare,” aldus een realistische Stoltenborg.

Ook de nummer vier van de tien kilometer was gematigd tevreden. Plaatsing was het doel voor Beau Snellink, maar er zijn nog wat verbeterpuntjes voor zijn tien kilometer. “Ik kwam hier voor de tickets en die zijn binnen, daar ben ik heel blij mee. Het liefst rijd ik iets harder met een betere opbouw. Ik vertrok te snel, waardoor ik in de tweede helft verzuurde. Het gat met Patrick en Jorrit is tien seconden. In dat opzicht was het een goede rit. Ik ben nog maar 21, en dit deden die gasten niet toen zij zo jong waren. Het doel is de Spelen van Milano, daar leggen we nu een basis voor. World Cups horen daar ook bij.”

Foto: Soenar Chamid

Naast een startbewijs op de tien kilometer, mag Snellink ook ten tonele verschijnen op de vijf, mede door de steun van zijn nieuwe ploeggenoot. “Vrijdag liet ik me opfokken voor mijn vijf kilometer, omdat ik dacht dat ik het echt moest gaan doen, terwijl ik nog hartstikke jong ben. Jorrit geeft dan aan dat ik rustig moet blijven en kaart aan dat hij pas vanaf zijn 26ste goed ging rijden. Ik ben Jorrit niet, dus ik wil het anders doen en nu al goed zijn. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Hij behoudt dan wel de rust in de ploeg en kan ons met zijn ervaring van alles leren.”

Naast Snellink hebben ook Kars Jansman, Jordy van Workum en natuurlijk Bergsma de World Cups gehaald. “Met z'n vieren kunnen we mooi doorbouwen om goed te zijn bij het NK. We hebben een mooi treintje. Jorrit leert van onze gretigheid en hij had bijna nog nooit met teamgenoten gereden die ook naar de World Cups gaan. Er is een goede wisselwerking, want ik leer weer van de ontspanning in zijn slag en zijn ervaring. Tijdens de zomer heb ik progressie gemaakt, het moet er nu alleen nog 100% uitkomen op het ijs, daar gaan we naartoe kruipen.”

Alle uitslagen van het WCKT vind je hier