Femke Kok is de vrouw van de dag met twee baanrecords en een wereldrecord punten op de 500 meter. Met Marijke Groenewoud en Kjeld Nuis heeft Thialf er weer drie mooie kampioenen bij. Daarmee sluiten we het liveblog voor deze dag af. Uiteraard zijn we er morgen weer bij om verslag te doen van de slotdag van het Daikin NK Afstanden.
Voor het eerst rijdt een vrouw onder de 37 seconden op Thialf. Femke Kok rijdt 36,97 op de 500 meter en scherpt haar eigen baanrecord daarmee aan. De Friezin verbetert daarmee ook het wereldrecord punten.
Met 37,58 doet Jutta Leerdam nét genoeg om het derde WK-ticket te pakken. Ze verslaat Schulting die zich na de 37,61 niet meer kan verbeteren en op 37,82 blijft steken.
Ze reed zojuist 37,66 en staat daarmee net achter Suzanne Schulting. Dione Voskamp staat tweede, Pien Hersman derde. Dat gaat veranderen nu de beslissende ritten aanbreken.
...maar het is niet genoeg. Dione Voskamp komt tot 37,70 en is daarmee negen honderdsten langzamer dan de tijd die Suzanne Schulting in de eerste manche reed.
De Friezin rijdt als een van de weinigen een persoonlijk record, ze komt tot 38,02 in haar tweede race.
Vanaf de zevende rit wordt het interessant in de strijd om de medailles:
Rit 7: Dione Voskamp - Michelle de Jong
Rit 8: Pien Hersman - Marrit Fledderus
Rit 9: Naomi Verkerk - Chloé Hoogendoorn
Rit 10: Suzanne Schulting - Jutta Leerdam
Rit 11: Femke Kok - Angel Daleman
Drie vrouwen gaan naar het WK Afstanden in Hamar, het zijn de drie met de snelste tijden van het veld. Op dit moment zijn dat Femke Kok, Angel Daleman en Suzanne Schulting. In de strijd om de Nederlandse titel wordt een optelsom gemaakt van beide afstanden.
Kjeld Nuis spat in het interview bij de NOS bijna uit elkaar van de adrenaline , maar na een tijdje is er toch wat blijdschap te bespeuren op het gezicht van de 35-jarige schaatser. “Ik dacht niet dat ik het zou halen. Ik heb vanaf het eerste moment alles gegeven, maar voelde dat het niet hard ging. Dennis en Gerard (Van der Gun en Van Velde, red.) zie ik elke keer met de duimen omhoog op de kruising, nu waren ze me aan het aanmoedigen. Het ging niet hard genoeg, dat voelde ik ook. Bij de 1100 meter zag ik 26,6, op dat punt wilde ik 26,2 rijden. Het was langzamer dan ik wilde. Dit was met de hakken over de sloot, maar ik heb de titel…”
Hij baalde nog steeds van het feit dat hij in de eerste rit moest starten. “Wat een verschrikkelijke wedstrijd, echt schandalig. Het voelde als een trainingswedstrijd in oktober. Ik wil het er niet meer over hebben, maar ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Je wilt een titel vieren met blijdschap, ik ben hier helemaal niet blij mee. Dit was een draak van een rit. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, ik hoop straks in Hamar met een leuke rit tegen een leuke tegenstander tot een mooie tijd te komen.”
Het drietal van Team Reggeborgh mag naar het WK Afstanden.
De eerste rit was voldoende voor winst, ziet Kjeld Nuis vanaf de fiets in de fitnessruimte van Thialf. Tim Prins komt tot 1.45,01 terwijl Freek van der Ham blijft steken op 1.47,78. Daarmee prolongeert Nuis zijn titel op het koningsnummer.
Tijmen Snel en Joep Wennemars bijten zich stuk op de tijd van Kjeld Nuis. Wennemars noteert een persoonlijk record met 1.45,07, maar verliest in de laatste ronde iets te veel om aanspraak te maken op de koppositie. Snel eindigt met 1.45,43.
Het betekent dat Kjeld Nuis in ieder geval het WK-ticket op zak heeft.
De rijder van Reggeborgh komt tot 1.44,81 en zit daarmee acht honderdsten boven de te kloppen tijd van Kjeld Nuis.
Nog twee ritten te gaan:
Tijmen Snel tegen Joep Wennemars, Freek van der Ham tegen Tim Prins.
Nuis staat nog aan de leiding, maar het is maar de vraag of dat de winnende tijd is. Bart Hoolwerf rijdt zojuist 1.45,25 en nadert de regerend wereldrecordhouder tot op een halve seconde. Nog vier ritten te gaan.
De rijder van Team Essent komt tot 1.45,56 en dat is een dik persoonlijk record. In dezelfde komt Mats Siemons ook tot een pr.
Hij trainde deze week nog op het velodrome van Amsterdam, nu staat aan de start van de 1500 meter. Bart Hoolwerf kiest in de voorbereiding op belangrijke wedstrijden wel vaker een bijzondere voorbereiding. Voor de World Cup in Calgary verkoos hij plezier boven prestaties door mee te doen aan de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. Deze week reed de Nederlandse hoop op de mass start zijn rondjes op de baanfiets.
Loek van Vilsteren (1.49,58), Hidde Westra (1.47,88), Niklas Reinders (1.48,01), Jur Veenje (1.47,86) en Jasper Krommenhoek (1.47,86): allemaal noteerden ze persoonlijke records in de eerste ritten, maar Kjeld Nuis staat nog steeds aan de leiding.
Met 1.44,73 zet Kjeld Nuis de eerste tijd op de 1500 meter. Hij komt hoofdschuddend over de finish. Zijn tegenstander Edsger van Felius zit ook boven zijn persoonlijk record. In de komende ritten wordt duidelijk wat de tijd van Nuis waard is.
Zijn onvrede ten spijt: Kjeld Nuis moet aan de bak in de eerste rit. Zijn enige referentie zijn de tijden die dit seizoen al gereden zijn op Thialf. Peder Kongshaug was tijdens het EK Allround de snelste met 1.44,01. Dat is de beste tijd tot nu toe in de Heerenveense schaatstempel.
Op de 1500 meter ging het gisteren niet geweldig en ook de 3 kilometer van eerder vanmiddag viel tegen. Melissa Wijfje heeft afgezegd voor de rest van het toernooi. Ze stond nog op papier voor de 1000 meter en de 5 kilometer.
Femke Kok reed in het verleden al twee keer 37,08 en 37,07 in Thialf, maar nu heeft ze het baanrecord te pakken met 37,00. Daar is ze ‘heel blij’ mee. “Hier doe ik het voor, nu kan ik eindelijk op dat bord”, laat ze aan de NOS weten. “Ik zag de tijden die in de ritten voor mij gereden werden, heel veel meiden rijden pr’s. Ik dacht: Als het gaat gebeuren, moet het nu. Blij dat het nu is gelukt, ik was best wel zenuwachtig omdat ik me goed voelde. Dan wil ik het ook laten zien. Ik wilde heel graag een 36’er rijden, maar dat lukte net niet. Hopelijk kan het zo meteen nog harder.”
Jutta Leerdam komt tot 37,81 en staat daarmee na de eerste omloop op de zesde plaats in het klassement. Ook Dione Voskamp komt er niet aan te pas, zij eindigt met 37,94.
De winst is daardoor logischerwijs voor Femke Kok, maar straks volgt er nog een omloop.
Met een fenomenale opening (10,33) en een ronde 26,6 komt Femke Kok tot 37,00. Het baanrecord van Angelina Golikova is daarmee uit de boeken verdwenen.
Ze rijdt 37,61 maar het is niet genoeg om Angel Daleman van de eerste plaats te verstoten. Zij gaat nog altijd aan de leiding.
Rit 9: Michelle de Jong - Suzanne Schulting
Rit 10: Marrit Fledderus - Femke Kok
Rit 11: Jutta Leerdam - Dione Voskamp
Een sterke race van de 17-jarige rijdster. Met een opening 10,61 en een sterke ronde komt ze tot 37,57. Dat is op dit moment de snelste tijd. Naomi Verkerk is een fractie langzamer: 37,69.
In de zevende rit een duel tussen Pien Smit en Anna Boersma. Smit moest tijdens het Daikin NK Sprint kort voor de start van de eerste race opgeven vanwege problemen met haar rug. Ze dacht die onder controle te hebben, maar de blessure speelde toch weer op. Nu staat ze weer aan de start. Boersma dacht in augustus al dat haar seizoen voorbij was. De 23-jarige Friezin scheurde de kruisband in haar rechterknie af. In plaats van het vervangen van de kruisband en een jaar revalidatie koos ze ervoor om de andere spieren en pezen rond de knie zo sterk te maken dat ze ook zonder kruisband kan rijden. Het WCKT kwam nog wat te vroeg, maar twee weken geleden won ze in Hoorn de Holland Cup.
Pien Hersman duikt als eerste onder de 38 seconden met 37,76. Een persoonlijk record. Dat geldt ook voor Chloé Hoogendoorn: 37,94.
Meike Veen staat aan kop na vier ritten, net als gisteren rijdt ze een persoonlijk record: 38,91. Ook Lotte Groenen (39,18), Jade Groenewoud (39,82) en Sofie Bouw (40,11) reden al een persoonlijke toptijd.
Femke Kok is de grootste kanshebber op NK-goud op de 500 meter, ze won de titel al drie keer in 2021, 2023 en 2024. Na een late start van haar seizoen door het CMV-virus heeft ze keer op keer laten zien de snelste vrouw ter wereld te zijn. Recent reed ze in Milwaukee een 37,02. Dat was een baanrecord op de Amerikaanse baan, maar dat is ook precies de tijd die Angelina Golikova in 2020 reed in Thialf en nog altijd staat als baanrecord. Kan Kok daar vanmiddag verandering in brengen?
Sofie Bouw was voor vandaag de eerste reserve op de 500 meter. De twintigjarige sprintster stond voor het Daikin NK Sprint ook als eerste reserve op papier en kwam toen niet in actie. Dit ondanks de afmelding van Pien Smit, maar die kwam voor Bouw te laat om nog mee te doen. Vandaag maakt Bouw wel haar debuut op het NK Afstanden, ze is in de wedstrijd gekomen na de afmelding van Gioya Lancee. Helaas moet ze alleen starten in de eerste rit.
Als ze een goede 3 kilometer zou rijden - spoiler: dat deed ze - mocht ze vanavond voor Albert Heijn Zaanlander in actie komen tijdens de Daikin Marathon Cup in Utrecht. De Friezin is zelf overigens niet zo bezig met het record van Daniëlle Bekkering. Groenewoud: “Vooral Jillert (Anema, red.) is erg bezig geweest met dat record. Mij was het niet bekend en het boeide me ook niet zo erg. ‘Dit kan je veertiende zijn’, riep hij vorige week in Heerenveen. Ik weet intussen dat ik er nog twee moet winnen. We zien het wel. Eerst die drie kilometer.”
Groenewoud, Conijn en Beune pakken een ticket voor het WK Afstanden in Hamar.
Joy Beune grijpt weer mis. Op de finish is ze 3,5 seconden langzamer dan Marijke Groenewoud, die haar tweede NK-titel van dit weekend pakt. Beune rijdt 3.59,40 en komt op de derde plaats terecht, weer een tegenvaller voor de vrouw van IKO-X20.
Beune heeft dit seizoen nog geen 3 kilometer gewonnen en is na de nederlaag op de 1500 meter gebrand op revanche.
Marijke Groenewoud gaat vier tienden onder haar oude toptijd en dat is op dit moment goed voor de eerste plaats. Met 3.55,84 rijdt ze de vierde tijd ooit in Thialf en verslaat ze haar teamgenote Merel Conijn die eveneens een persoonlijk record rijdt met 3.56,69.
Marijke Groenewoud komt zo aan de start voor haar 3 kilometer. Het is vandaag drie jaar geleden dat ze op de Olympische Spelen in Beijing brons pakte op de team pursuit. Dat deed ze samen met Ireen Wüst en Irene Schouten. Groenewoud is nog altijd vaste waarde in de achtervolgingsploeg, maar moet nu individueel scoren.
Een mooie rit tussen Sanne in ’t Hof en Bente Kerkhoff, beiden noteren een mooi persoonlijk record. In ’t Hof wint de rit in 4.00,36 terwijl Kerkhoff finisht in 4.02,54.
Een mooi duel tussen Esther Kiel en Reina Anema levert winst op voor de laatstgenoemde. Ze finisht in 4.04,58. Nu aan de start: Sanne in ’t Hof en Bente Kerkhoff.
We hebben vier ritten achter de rug van de 3 kilometer en nog vier ritten te gaan. Evelien Vijn staat momenteel aan de leiding met 4.05,82 voor Melissa Wijfje (4.06,90) en Kim Talsma (4.07,51). Die laatste reed een mooi persoonlijk record in haar rit tegen de teleurstellende Robin Groot.
De snelste Nederlandse rijdsters op de 3 kilometer dit seizoen zijn: Joy Beune, Marijke Groenewoud, Merel Conijn, Antoinette Rijpma-de Jong (rijdt niet) en Sanne in ’t Hof.
Na de afzegging van Rijpma-de Jong is Jade Groenewoud opgeroepen om aan de start te komen op de 3 kilometer. Zij rijdt in de eerste rit tegen Maaike Verweij.
Op de 3 kilometer zoeken we een opvolgster van Irene Schouten, die na vorig seizoen afscheid nam van het langebaanschaatsen. Joy Beune ligt voor de hand als favoriete voor de titel, maar opvallend is dat zij dit seizoen nog geen 3 kilometer heeft gewonnen. Wel stond ze regelmatig op het podium. Antoinette Rijpma-de Jong won de nationale titel op de 3 kilometer al drie keer: in 2018, 2019 en 2023.
En dat stuit de routinier van Reggeborgh tegen de borst. Nuis reed dit jaar in Europa geen enkele 1500 meter en is daarom in het eerste blok ingedeeld. Dat betekent dat hij in de eerste rit gekoppeld is aan Edsger van Felsius, de NK-debutant. Nuis is er niet blij mee, zo liet hij voor de camera van de NOS weten. “Het wordt de eerste keer dit jaar dat ik in Thialf rijdt, dat vind ik erg leuk”, zei Nuis. Maar het feit dat hij niet eerder in de Heerenveense schaatstempel reed, heeft wel gevolgen. “Bouwlampje op tijdens het inrijden, dat is nieuw voor mij. Ik vind het heel jammer dat ik zo vroeg moet starten. De mensen komen hier om strijd te zien in de laatste ritten met de snelste mannen. Dat ik me niet mag mengen in de strijd, is spijtig.”
Nuis en zijn team dachten dat er een aanpassing zou komen. Een naïeve gedachte, zo bleek. “Ik kwam erachter toen ik de groepen voor de loting zag, dacht dat ze het wel zouden aanpassen. Ik heb me er een dagje druk over gemaakt, we hebben de KNSB gevraagd om een aanpassing. Maar zij gaan er niet over.” Voor Nuis betekent het een extra horde om de NK-titel te pakken. “Het zijn de regels, maar op een gegeven moment heb je met blessures te maken. Je wilt als land wel een eerlijke strijd en de beste kans voor het WK.”
Ook mensen met een visuele beperking kunnen vanaf heden genieten van het schaatsen in Heerenveen. Voor het eerst is er een speciale blindentribune ingericht in het stadion. Het is een initiatief van Liesette Bruinsma, de zwemster die drievoudig paralympisch kampioen is. In navolging van veel voetbalstadions, waar een blindentribune al langer ‘normaal’ is, wil de drievoudig paralympisch kampioene dit ook in andere sporten voor elkaar krijgen. “Ik heb zelf al eens een schaatswedstrijd in Thialf bezocht en werd toen ook al gepakt door de beleving in het stadion”, vertelt de geboren Friezin. “De speakers doen geweldig werk en nemen je net als alle andere toeschouwers mee in het verloop van de races. De rondetijden, het verschil ten opzichte van elkaar en wie er uiteindelijk wint; dat krijg je ook als je blind bent wel mee in Thialf.”
De meerwaarde is dat visueel gehandicapten naast de normale speakers via een oortje extra informatie doorkrijgen. “De meerwaarde van de blindentribune is dat ‘wij’ ook nog een ‘oortje’ in krijgen met extra commentaar”, zegt Bruinsma. “Dan moet je vooral denken aan: ‘Pompie, de mascotte van Daikin komt nu de tribune op lopen en geeft kinderen high-fives. Het is een ijsbeer met een blauw shirt aan en een blauwe muts op.’ Voor visueel gehandicapten is het ook fijn om te horen wat er nog méér gebeurt in een stadion.”
Het gaat dit weekend om een pilot en zitten Bruinsma en haar visueel gehandicapte vrienden en vriendinnen op de perstribune. Omdat het geluid doorgegeven wordt via een app, moet het in de toekomst ook mogelijk zijn om elders in het stadion extra informatie te krijgen.
We maken ons op voor een mooie schaatsmiddag in Thialf. Over een kleine veertig minuten begint het programma met de 3 kilometer voor vrouwen, gevolgd door de eerste 500 meter voor vrouwen. De mannen rijden daarna het koningsnummer, de 1500 meter. De apotheose van de middag is opnieuw de 500 meter waar wereldkampioene Femke Kok haar titel verdedigt.
Na het brons van vrijdagavond heeft Antoinette Rijpma-de Jong in samenspraak met haar coaches besloten om niet aan de start te komen op de 3 kilometer. Ze gaat 'all-in' op de 1000 meter die zondag op het programma staat.
Welkom op de tweede dag van het NK Afstanden in Thialf, Heerenveen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws, de ontwikkelingen op en rond het ijs en serveren we je de reacties rechtstreeks vanaf het ijs. Het schaatsfeest begint straks om 14.40 uur met de 3 kilometer voor vrouwen.