“Uiteindelijk ben ik een sportman die hard probeert te schaatsen”, zegt de rijder van TeamNL-Jumbo tegenover De Telegraaf.
Kramer legt de bal dan ook bij de organisator van het toernooi, de ISU. “Ik bepaal niet waar de wedstrijden worden gehouden, dat doet de ISU. Ik vind dat de ISU dit probleem rond de EK allround moet oplossen. Maar als je het mij persoonlijk vraagt had ik ook liever gezien dat dit toernooi ergens anders zou worden gehouden.”
Ondanks dat hij het niet tot een boycot ziet komen, zorgt het feit dat het EK in Rusland verreden wordt ook bij Kramer voor een dilemma. “Ik begrijp heel goed dat het zeer gevoelig ligt. Zeker in Nederland, door alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is, onder andere met de MH17. Dat maakt het ongelooflijk lastig, ook voor mij.”
De discussie over het mogelijke mijden van het toernooi laaide op nadat Corendon-coach Jan van Veen liet weten niet af te zullen reizen naar Chelyabinsk. In navolging van haar trainer liet ook Marrit Leenstra weten twijfels te kennen. Die gevoelens spelen eveneens bij Ireen Wüst.
De KNSB liet vervolgens bij monde van directeur sport Arie Koops weten dat de keuze voor een eventuele boycot wat de bond betreft bij de schaatsers zelf ligt. Wel gaf hij aan blij te zijn met het signaal vanuit de schaatswereld.
Het NOC*NSF deelt de mening van de KNSB. "We respecteren de beslissing van de sporters, want we denken dat zij voor zichzelf de juiste keuze kunnen maken. Het is ook goed voor te stellen dat sporters hierover nadenken. Ze moeten ook vooral doen wat ze zelf goed vinden. We zijn er als NOC*NSF zelf alleen niet zo'n voorstander van om hierin voorop te lopen", laat men weten.
De sportkoepel houdt zich verder op de achtergrond in de discussie. "Het is altijd een ingewikkelde discussie, maar bij boycotten volgen we altijd de lijn die voor heel Nederland geldt. Dit is verder een zaak van de schaatsbonden KNSB en ISU.''