Arjen van der Kieft wijst naar zijn enkel. Daar had een transponder moeten zitten.
Koops is duidelijk over de diskwalificatie van Van der Kieft, die is terecht: “De ISU staat volledig in haar recht. De regels zijn correct nageleefd, maar we zouden er met zijn allen over moeten nadenken hoe het verder moet met de regels. Jan Blokhuijsen die dit weekend een blokje wegtikte, dan kan je met recht zeggen dat hij een stukje afsneed. Bij Van der Kieft is dit niet het geval. Noch over de afgelegde afstand, noch over zijn tijd is twijfel en toch wordt hij uit de uitslag geschrapt.”
Bij een toernooi als de Essent ISU WK Afstanden zijn er vier tijdwaarnemingssystemen: de fotofinish, het elektronisch oog, transponders en er wordt nog met de hand geklokt. Koops: “Een organisatie kan dus altijd terugvallen op een ander systeem, maar de sporter kan dat niet. Die kan zich geen fout veroorloven.” Dat neemt niet weg dat juist de transponders erg belangrijk zijn in het tijdwaarnemingssysteem omdat ze het mogelijk maken snel en secuur tijden te registreren.
Het gaat erom, vindt de KNSB, dat de regels primair de sporter in staat stellen sportief uit te blinken. “Het moet nooit zo zijn dat de technologie van de tijdwaarneming de sportieve prestatie overheerst.”
Het is bovendien belangrijk dat de regels uniform worden ingesteld en nageleefd. Tijdens de Essent ISU World Cup in Salt Lake City reden de rijders bijvoorbeeld zonder transponders. Hier vertrouwde de organisatie op drie tijdwaarnemingsbronnen. Dat maakt de regel onoverzichtelijk.
Een zelfde probleem ziet Koops bij de lijnregel die dit seizoen voor veel ophef zorgde: “Niet alle schaatsbanen hebben dezelfde breedte. Een voorwaarde zou dan sowieso moeten zijn dat de omstandigheden overal gelijk zijn, maar dat is nu niet het geval.”
Daarom roept Koops de ISU op om gezamenlijk te werken aan een nieuwe aanpak. “We moeten dichtbij het primaire proces blijven, zodat de sport zich kan blijven doorontwikkelen met technologie in dienst van de sport. En niet andersom.”