“Ik wil vooral goed presteren. Vorig jaar voelde ik meer druk”, zegt Knegt over het toernooi van 2015 in eigen huis. “Toen had iedereen het over de strijd tussen Viktor An en mij.” Ook dit jaar komt de concurrentie uit Russische hoek, al zal die niet van An komen. De zesvoudig wereld en olympisch kampioen laat het toernooi in eigen huis lopen.
Gevaar komt vooral van Semen Elistratov, de man die vorig jaar de wereldtitel pakte op de 1500 meter en aan de leiding gaat in de wereldbeker op de 1000 meter. “Semen rijdt goed, maar maakt ook veel fouten. Vooral als hij in de positie van kanshebber komt”, vindt Knegt. “De 1500 meter gaat theoretisch tussen ons. Gezien het voorseizoen zou ik moeten winnen. Dat ben ik eigenlijk aan mijn stand verplicht.”
Knegt hoopt daarna wat punten te kunnen sprokkelen op de sprint. “Als ik de finale haal, is er niks aan de hand.” De kilometer, waarop hij olympisch brons won en vorig jaar veel scoorde in de wereldbeker loopt dit jaar nog niet. Maar het is niet iets waar Knegt over piekert. “Op die afstand tast ik een beetje in het duister. Ik weet niet waarom het niet lukt. Maar mijn drie kilometer is van dusdanig goed niveau dat ik me geen zorgen hoef te maken.”
Bij het Europese toernooi schuift het veld wat meer in elkaar, doordat de rijders uit Azië en Noord-Amerika er tussenuit vallen. “Een aantal rijders steken er bovenuit. Daarachter kan je hele rare gevechten krijgen. Daar moeten je je niet in willen mengen”, stelt Knegt. Daarmee is de aanpak voor de openingsdag van het kampioenschap, als het alleen om de voorrondes van alle afstanden draait, duidelijk. “Veel op kop schaatsen, geen onnodige fouten maken en zorgen dat je geen last hebt van anderen.”
Na die eerste dag weet de regerend wereldkampioen hoe zijn tegenstanders er voor staan. “Dan kan ik de balans opmaken. Nu is het een beetje gissen. Ik weet niet wat die anderen de laatste zes weken hebben gedaan en hoe ze ervoor staan.”
Knegt is na twee jaar voor het eerst terug in Sotsji. De plek waar hij de eerste olympische shorttrackmedaille voor Nederland veroverde. De Fries is gaan kijken bij de grote Wall of Fame met alle medaillewinnaars, die het plein waaromheen de olympische stadions staan, nu siert. “Ik heb wel even naar mijn naam gezocht. Eerst dacht ik ‘het zal wel aan mij liggen, maar ik sta er niet tussen.’ Alle Nederlanders stonden bij elkaar, maar ik stond als shorttracker linksonder.”
Het leverde een leuk plaatje op, dat hij naar zijn vriendin stuurde die samen met dochtertje Myrthe in Bantega is gebleven. Verder doet het Knegt weinig. “Ik had liever in Moskou geschaatst. Dat is maar drie uur vliegen, dit is een pokke-eind”, constateert Knegt nuchter.
Het olympisch park van 2014 wordt inmiddels doorkruist door het Formule1-circuit. “Het is wel lachen om te zien het er nu bij ligt. Alle logo’s aan de buitenkant zijn weg, alles is circuit geworden.” Knegt is verbaast over hoe mooi de shorttrackbaan er nog altijd uit ziet. “Het is in perfecte staat. Het lijkt wel of ze de deuren op slot hebben gedaan en nu pas weer geopend”, vertelt Knegt. “Maar voor mij is het gewoon weer een ijsbaan. Net als alle andere.”