Al vijf jaar lang had Goetz last van haar rug. Ze paste haar krachttraining aan om het lichaamsdeel zoveel mogelijk te ontlasten. In de herfst ging het toch mis in het krachthonk en verergerde haar blessure. “Ik had continu pijn. Daarnaast kon ik niet meer in de juiste schaatspositie komen. De klachten werden erger en erger”, vertelt de dertigjarige schaatsster. Ze had een rughernia, waarbij een tussenwervelschijf afgebroken was en op haar zenuwen drukte.
“Een operatie was de enige oplossing. Ik wilde zo snel mogelijk geholpen worden en besloot daarom het seizoen vroegtijdig af te breken. Tijdens de ingreep hebben ze 41 millimeter aan materiaal weggehaald. De chirurg kon niet geloven dat dat allemaal uit zo’n kleine vrouw kwam. Hij was bovendien verbaasd dat ik ermee had kunnen schaatsen.”
Niet alleen voor Goetz had het gevolgen dat ze de laatste twee World Cups en het WK oversloeg. “Ik heb altijd tegen mijn ouders gezegd dat ze niet voor mij de hele wereld moeten over reizen, omdat het zo duur is. Maar als ze ergens naar toe zouden gaan, moest dat Thialf zijn. De sfeer is zo bijzonder. Toen ze vorige zomer de kalender bekeken, besloten ze dat het moest gaan gebeuren. Niet alleen mijn ouders, maar bijna mijn gehele familie zou komen, ook ooms, tantes, neven en nichten. Met z’n zeventienen zouden naar Friesland afreizen. Het zou een geweldige ervaring worden, want het is niet te vergelijken met het publiek in de VS. Ik voelde me ook behoorlijk rot dat ik niet ging…” De groep cancelde de hele trip. Dan maar met de familie naar Milaan? “Daar wil ik me nog niet mee bezig houden, dat zorgt voor bad luck.”
Direct na de operatie voelde Goetz al verschil. “Het was heel fijn om van de pijn verlost te zijn, want ik had me zo ongelukkig gevoeld tijdens de laatste twee World Cups. Anderzijds moest ik er ook aan wennen. Al snel na de ingreep wilden ze dat ik in een stoel ging zitten, terwijl me dat de twee weken daarvoor niet gelukt was. Zitten was juist het pijnlijkst geweest. Ik heb zelfs een paar weken staand gegeten. Ik was verrast toen ik dat gelijk na de operatie wel kon.”
In de dagen die volgden mocht Goetz op wandelen na niets doen. Na vijf weken ging ze naar het olympisch trainingscentrum van de Verenigde Staten in Colorado, waar ze twee keer per dag fysiotherapie kreeg. “De voorzieningen daar zijn geweldig en hebben mij geholpen zo snel te herstellen.”
Inmiddels is Goetz weer volop in training en kan ze zelfs pijnvrij in de schaatspositie zitten. “Het was spannend om een jaar voor de Spelen zo’n ingreep te laten doen, maar dit is de bevestiging dat ik de juiste beslissing heb genomen. Ik heb nog nooit zo lang niet getraind en maakte me zorgen over hoe ik terug zou keren. Toch was het goed voor mijn lijf en mijn geest om wat rust te krijgen. Nu ik weer schaats, heb ik niet het idee dat ik er lang uit ben geweest. Ik kan bovendien zonder beperkingen trainen en zoveel starts oefenen als ik wil.”
In 2022 koos Kimi Goetz ervoor om de sprintploeg van Ryan Shimabukuro te verlaten en aan te sluiten bij het programma van haar toenmalige vriend Mitchell Whitmore. Ze behaalde meerdere WK-medailles en stond veelvuldig op het podium van de World Cup. Goetz gaat liever niet in op de details, maar na het ontslag van Whitmore begin dit jaar besloot ze op zoek te gaan naar een ander team. Vanaf augustus zal ze met onder meer Jordan Stolz trainen onder Bob Corby.
“Voor een olympisch seizoen verander je liever niet van coach, maar ik heb al veel met Bob gewerkt. Tijdens de wedstrijden in het buitenland begeleidde hij mij. Hij is heel rustig en onze samenwerking voelt vertrouwd. De afgelopen maanden heeft hij, met zijn ervaring als fysiotherapeut, mijn herstel van dichtbij gemonitord. Het is fijn iemand om je heen te hebben die zoveel weet van de ingreep en van het schaatsen.”
“Bovendien had ik al langer in gedachten om voor de Spelen naar Milwaukee te verhuizen, omdat de omstandigheden daar vergelijkbaar zijn met Milaan. In Salt Lake City zijn we zo verwend met het snelle ijs. Ik rijd ook veel beter op hoogte. Het is daarom beter om langere periodes op zeeniveau door te brengen”, legt de Amerikaanse uit. Ook de ploeg spreekt Goetz aan. “Ik kijk ernaar uit om met Jordan te schaatsen en van hem te leren. Hij is zo getalenteerd. Zijn team is heel klein; naast Jordan zijn er nog drie andere jongens, die iets sneller zijn op de 500 en 1000 meter dan ik. Zij zijn heel goede trainingsgenoten voor mij. Milwaukee wordt een geweldige ervaring.”