De Visser werd in 2001 geboren in Taiwan en was een jaar oud toen ze naar Nederland kwam. Daar groeide ze op met de wintersporten die Nederland te bieden heeft. Haar eerste kennismaking met het ijs was op de kunstschaats. Op veertienjarige leeftijd maakte ze de switch naar het langebaanschaatsen. De afgelopen jaren stond ze vaak aan de start van de grote toernooien in Thialf. Tijdens de World University Games van 2022 in Lake Placid won ze een aantal medailles.

Vorig seizoen werd ze twaalfde tijdens de nationale sprintkampioenschappen. Een echte doorbraak bleef tot nu toe uit, maar de in Heerenveen woonachtige Brabantse zag in Taiwan een kans. “Ik doe leuk mee in Nederland. Ik heb er eerder aan gedacht, maar vorig jaar heb ik echt stappen ondernomen om het te verwezenlijken.” Ze informeerde bij de schaatsbond van haar geboorteland en kreeg een enthousiaste reactie.

“Ik heb veel mooie wedstrijden gereden in Nederland, de grote toernooien in Thialf waren prachtig”, vertelt de 24-jarige schaatsster. “Ik dacht eerder dat het niet mogelijk was omdat ik nu eenmaal de Nederlandse nationaliteit heb. Toen heb ik het laten varen. Het was veel werk, heel wat geregel. Ik heb veel gesprekken gevoerd met zowel de Taiwanese als de Nederlandse schaatsbond. Door het tijd- en cultuurverschillen was het niet makkelijk.”

Ju-Lin de Visser in Taiwan, maart 2025
Tijdens het bezoek aan Taiwan ging het over het schaatsavontuur, maar ook om wat te zien van het land. | Foto: eigen foto

Het land heeft met Ying-Chu Chen bij de vrouwen en Wei-Lin Tan bij de mannen al inbreng in het internationale langebaanschaatsen. De Visser nam afgelopen winter een sabbatical uit de Nederlandse schaatswereld om te voldoen aan de voorwaarden. “Ik moest een seizoen neutraal rijden om in aanmerking te komen voor de overstap. Daarom heb ik de Holland Cups en andere wedstrijden niet gereden. Alles deed ik om die overstap voor elkaar te krijgen. Lukte het niet, had ik er in ieder geval alles aan gedaan.”

Ze bezocht het land van haar oorsprong in maart en sprak daar onder andere met de mensen van de Taiwanese schaatsbond om de laatste details op een rij te zetten. “Ik ben blij met deze kans en hoop meer internationale wedstrijden te rijden”, zegt De Visser, die naast haar schaatsloopbaan in Heerenveen als fysiotherapeut werkzaam is. De specialiste op de 1000 en 1500 meter was de afgelopen seizoenen een gewaardeerd lid van Team Frysk. Haar status als schaatsster voor Chinees Taipei verandert daar niets aan. “De Taiwanese schaatsers wonen en trainen nu in Canada, maar ik ben hier opgegroeid en zit goed bij Siep.”