Voor de uitleg moeten we eerst naar Griekenland. Omdat Griekenland er de afgelopen jaren een zooitje van maakte, ligt het land nu in puin. Premier Papandreou stapte op en werd vervangen door de technocraat Papademos. Let op het woord technocraat. Italië kwam vorige week ook in de problemen. Onze ziekelijke narcist Berlusconi nam afscheid en werd vervangen door de technocraat Monti. Weer dat woord technocraat.
Nu verhuizen we naar Amsterdam/Barcelona. Bij Ajax vond afgelopen week een paleisrevolutie plaats. De Raad van Commissarissen (RvC) had medelid Cruijff niet op de hoogte gebracht van het aanstellen van de nieuwe algemeen directeur Van Gaal. Best apart en bizar en zelf ‘onbeschoft’ zoals Cruijff het noemde. Cruijff stapte uit de RvC en Ten Have wilde hem erbij houden.
Smeets verwoordde het op zondagmiddag briljant. Ik parafraseer. Bij voorzitter Ten Have zie ik een bestuurder die ook een koekjesfabriek zou kunnen leiden. Bij Cruijff hoor ik voetbal, sport. En nu gaan we naar het schaatsen. De achtervolging.
Smeets legde de link niet met Griekenland en Italië, maar ik zag het licht. Ook Ten Have regeerde als een technocraat over de voetbalfabriek Ajax.
De toekomst is de technocratie. De organisatievorm waarbij de beste specialisten op iedere deelgebied de beslissingen nemen aan de hand van analyses en niet op basis van een ideologie. Nadelen: afwegingen van alle belangen en de teloorgang van de democratie.
Terug naar de achtervolging. Deze zomer werden Wennemars, De Koning en De Rooy aangesteld. De meest ultieme vorm van een technocratie. De trainers van de merkenploegen waren natuurlijk tegen, want de belangen van de merkenploegen zouden door deze samenstelling in het gedrang komen. Zoals dat gewoon is bij een technocratie. De Rooy sneuvelde. Koops is tussenpaus en laten we hopen dat Alberda snel tekent.
De laatste jaren leidde de democratie grondbeginselen voor onze achtervolgingsploeg niet naar gouden medailles. Vanaf afgelopen zomer zijn we op de goede weg, met de nodige tegensputteringen, want polderen zit diep in ons systeem.
Het goud en zilver bij de eerste wereldbekerwedstrijden, bewijzen onze juiste richting. Griekenland, Italië en Ajax hadden eerder een voorbeeld aan de KNSB moeten nemen en de KNSB moet nu niet afhaken, maar keihard de technocratische weg blijven volgen. Dus Joop Alberda, vandaag tekenen alsjeblieft.