De selectie stapte na het afgelopen seizoen naar Arjan Smit, disciplinemanager inline-skaten van de KNSB, met het verzoek om een fulltime trainer aan te stellen.
"Maar ondertussen is er nog steeds niets gebeurd", zegt Manon Kamminga tegenover het Friesch Dagblad. Bovendien hekelt ze het ontbreken van financiële middelen, terwijl de bond vanwege de A-status van de damesploeg wel 120.000 euro ontving van het NOC*NSF. "Ze verwachten wel prestaties, maar steunen ons niet. Er is nergens geld voor", zegt Kamminga.
Volgens de rijdster die vorig jaar bij de EK in Almere zeven titels in de wacht sleepte, is het onmogelijk om zich op deze manier goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen. "We doen maar wat. Bellen elkaar op: zullen we vandaag samen eens gaan fietsen? De KNSB heeft het over een multidisciplinaire benadering. Maar voegt de daad niet bij het woord."
Naast Kamminga maken ook onder meer Michel en Ronald Mulder deel uit van de nationale inlineselectie. De tweelingbroers die bij het langebaanschaatsen uiterst succesvol waren op de Spelen in Sotsji zijn volgens teamgenoot Lars Scheenstra echter niet de grootste slachtoffers van de onstane situatie in het inline-skaten.
"De Mulders kunnen in de winter nog trainen bij hun langebaanploeg, maar echte skeeleraars verdienen geen geld, hebben geen coach en moeten dus zelf iets verzinnen. Schandalig. De selectie valt uit elkaar. De één traint bij een marathonploeg, de ander gaat alleen op trainingskamp. Het is een grote verdeelde bende geworden. De langetermijnvisie ontbreekt. Zo kunnen we niet doorgaan."
Ook Harry Oosterhuis, voorzitter van het Gewest Overijssel, is kritisch over de handelwijze van de KNSB en legt de schuld bij de directeur sport van de bond. "De klachten zijn terecht. Het gaat mis bij de beleidsmakers en dat is er in feite maar één: Arie Koops. Hij predikt mooie woorden, maar daar komt in de praktijk niets van terecht."
Bovendien verbaast Oosterhuis zich erover dat de Nederlandse mannenploeg de A-status inmiddels kwijt is. "Het doel van NOC*NSF is om bij de top tien van de wereld te komen. Als er één sport is die daarin is geslaagd de afgelopen jaren dan is het het Nederlandse inlineskaten. Heeft de KNSB zich wel hard genoeg gemaakt voor de A-status van de heren?", vraagt hij zich af.
Volgens Koops ligt het in de lijn der verwachting dat Hill snel een nieuw contract tekent dat haar opnieuw als bondscoach aan de KNSB verbindt. "We hebben al diverse gesprekken gevoerd. Zowel met de zaakwaarnemer van Hill als ook met Hill zelf. Naar aanleiding daarvan komen we nu tot een definitief voorstel en volgen komende week de laatste gesprekken", zegt hij tegenover schaatsen.nl.
Als het aan de bond ligt krijgt Hill niet opnieuw een verbintenis voor een jaar, zoals afgelopen seizoen het geval was. "We streven naar een contract voor een langere periode", zegt Koops die het net als de rijders betreurt dat er lang onduidelijkheid is geweest. "Het duurde allemaal langer door de Spelen. We hadden graag verder geweest, maar dat is helaas niet gelukt."