Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2020

Twentse schaatsverenigingen werken samen met één doel: meer kinderen op het ijs

In Twente hebben alle 14 schaatsverenigingen deze winter de handen ineengeslagen. Onder de noemer IJSTIJD! werken de clubs samen om meer kinderen aan het schaatsen te krijgen. "Door samen op te trekken, staan we sterker."

Het initiatief om tot een samenwerking te komen, kwam vanuit de KNSB en heeft het motto 'IJSTIJD!' meegekregen. "Een aantal verenigingen dat schaatst op de IJsbaan Twente werkte al samen. Na een presentatie van de KNSB over het landelijke initiatief IJSTIJD! is een werkgroep met een aantal vrijwilligers van de clubs opgezet en daar is het samenwerkingsverband tussen de verenigingen uit ontstaan", legt Bob Groenewoud uit.

Groenewoud is pupillencoördinator bij de Hengelose IJsclub en hij is verbonden aan het samenwerkingsverband van Twentse schaatsclubs. "Alle clubs in Twente staan voor dezelfde uitdagingen: nieuwe jeugdleden werven en voldoende vrijwilligers in huis hebben. Door samen op te trekken staan we sterker. Als individuele vereniging kom je er nauwelijks aan toe actief leden te werven. We hebben al wel het schoolschaatsen in Twente, maar het zou leuk zijn als er meer kinderen blijven hangen en ze lid worden van een schaatsvereniging."

Jeugd Schaats Run
De eerste grote gezamenlijke activiteit onder de noemer IJSTIJD! was de Jeugd Schaats Run, die op 14 december plaatsvond. Deze is georganiseerd door het samenwerkingsverband van Twentse schaatsclubs dat onder de vlag van stichting De Twentse Doorloper fungeert. De schaatstocht met obstakels op de IJsbaan Twente was bedoeld voor kinderen tot en met 14 jaar.

"Voor de IJSTIJD! Jeugd Schaats Run hebben we professionele flyers gemaakt en een Facebook-campagne opgezet. Op de dag zelf stonden we met een stand bij de ijsbaan. Geïnteresseerden hebben we gevraagd waar ze wonen en op welke dag ze willen schaatsen. Aan de hand van de antwoorden keken we welke club het meest voor de hand lag om een proeftraining te volgen", aldus Groenewoud.

Er waren in totaal 100 deelnemers aan de IJSTIJD! Jeugd Schaats Run. Daarvan waren er dertig nog niet lid van een vereniging. Uiteindelijk hebben twee kinderen zich aangemeld voor een proefles. "Dat lijkt misschien niet veel, maar het is meer dan in voorgaande jaren. En belangrijker: we bereiken een geheel nieuwe doelgroep, die we voorheen niet in kaart hadden", zegt Groenewoud.

Gezamenlijk doel 
Een andere activiteit die deze winter door de clubs werd georganiseerd was de IJSTIJD! vriendjes- en vriendinnetjesweek van 13 tot en met 19 januari. "Het evenement hebben we op een nieuwe manier onder de aandacht gebracht door er een speciale week van te maken en dit te koppelen aan het merk IJSTIJD!. Dankzij het draaiboek en de materialen die we al hadden gemaakt voor de Jeugd Schaats Run was het niet veel werk om hier aandacht voor te vragen op de websites, Facebook en via de krant. Dit heeft geresulteerd in 25 nieuwe aanmeldingen voor een proefles bij de verschillende verenigingen."

Op 8 februari staat ook nog de Twentse Jeugd Elfstedentocht op het programma. Deze tocht werd vorig jaar voor het eerst gehouden en was met 300 deelnemers een groot succes. De start van het samenwerkingsverband IJSTIJD! is veelbelovend. Het initiatief krijgt na de winter zeer waarschijnlijk een vervolg.

"Normaal gesproken ben je elkaars concurrent als schaatsvereniging, maar nu hebben we één gezamenlijk doel: meer kinderen op het ijs. We denken dat we door activiteiten kinderen kunnen uitdagen om te gaan schaatsen. De eerste signalen zijn positief. Alle veertien clubs op IJsbaan Twente profiteren van het samenwerkingsverband. We denken allemaal in het belang van de sport. Het is belangrijk dat de jeugd blijft schaatsen en daar zetten we ons met z'n allen voor in", besluit Groenewoud.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan