Veldkamp leerde een paar sporters vorig jaar kennen in Zwitserland, waar de coach van Bart Swings HC Davos toen techniektrainingen gaf. Aanvoerder Thornton kwam destijds tijdelijk voor Davos uit en benaderde de Nederlander nu dus om de schaatstechniek van de spelers van de San Jose Sharks bij te schaven.

"Ik gaf de training aan een deel van de spelers, dus niet het hele team", vertelt Veldkamp aan schaatsen.nl. "Het was een privé-initiatief van Thornton. Ik heb de afgelopen week in totaal een man of vijf gezien, waarvan er drie spelers elke dag waren. Het was leuk om met ze te werken, en je zag dat er toch wel wat mogelijkheden waren met die jongens."

Veldkamp richtte zich met name op de techniek van de ijshockeyers. "Ik heb geprobeerd uit te leggen hoe de krachtlijnen lopen bij een schaatsafzet. Dat is het belangrijkste en daar hebben zij nooit echt scholing in gehad. Daar valt veel te winnen bij die jongens."

De ijshockeywereld is niet te vergelijken met de wereld van het langebaanschaatsen. Zodoende stak Veldkamp ook nog wat op van de Sharks. "IJshockey is een teamsport. Ze zijn wat minder extreem professioneel dan individuele atleten, al was het in Amerika al een stuk beter dan in Zwitserland."

"Wat me vooral opviel, is dat het teamaspect enorm groot is. Dat je het niet op elkaar afreageert als iemand een fout maakt, maar dat je er als team voor zorgt dat die fout de volgende keer niet opnieuw wordt gemaakt."

In Amerika kreeg Veldkamp te maken met een select groepje leergierige ijshockeyers. "Het voordeel is dat de motivatie bij de spelers veel groter is als het initiatief vanuit henzelf komt, dan dat hun coach zegt: 'Hier heb je een coach uit Nederland en ga maar met hem trainen'. Het was leuk werken met het respect dat ik kreeg van de jongens en de discussies die we hebben gehad."

De Nederlandse schaatscoach verbaasde zich soms over de gang van zaken binnen de ijshockeywereld. "Je concentreert je op het uurtje dat je op het ijs staat, maar het meest opzienbarende is dat mensen binnen het ijshockey geen idee hebben van de schaatstechniek. Voor de rest zie je vooral waar ze goed in zijn en hoe groot de trainersstaf is om een ploeg heen."

Veldkamp, die nu richting Inzell reist om met de Belgische schaatsploeg te trainen, gaf aan dat de actie om Bart Swings te steunen richting de Olympische Spelen in Sotsji in 2014 momenteel mondjesmaat doorloopt. "Het financiële deel loopt rustig door, al komt er per dag niet veel geld meer binnen. De teller aan budget staat nu op ongeveer 82.000 euro. We zijn echter nog ver verwijderd van het streefbedrag." 

"De winter komt er wel aan, daarin kan het nog door gaan lopen. We moeten financieel nog een aardige stap maken, maar qua aandacht en positionering van Bart en het Belgische team hebben we een enorme stap gemaakt. Dat vind ik misschien nog wel het meest bijzondere."

De gouden medaillewinnaar op de tien kilometer van de Spelen van 1992 ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Door deze actie komen er een hoop partijen en sponsors op ons af. We gaan kijken op welke manier we het geld bijeen gaan krijgen, maar voorlopig blijven we nog op de crowdfunding zitten. Als er straks geschaatst wordt, komt er automatisch ook weer meer aandacht en kan het een stuk sneller gaan met de actie."