"Als het een klein beetje vriest, kijken we thuis al naar buiten. De stand van de maan en de richting van de wind zijn bijvoorbeeld belangrijk. Voor een strenge vorst is een oostenwind nodig", weet Hospes.
De Fries is een echte liefhebber. En iemand die weet waar hij over praat als het gaat om wedstrijden, de schaatser is meervoudig Nederlands kampioen kortebaan. Het is een specialisme dat hij van zijn vader heeft geërfd. Het zorgt ervoor dat Hospes de oude handschoenen van vader Henk ruim twintig jaar na aanschaf nog aan zijn vingers schuift.
Uiterste
"Het zijn de besten", zegt Hospes. De handschoenen zijn hét voorbeeld van waar het bij kortebaan om gaat: warmte. "Dat is de truc. Een natuurijswedstrijd vindt natuurlijk nooit plaats in een overdekte hal. En met ‘kortebanen’, wordt wel het uiterste van een lichaam gevraagd."
Daarom besteedt Hospes bijzonder veel aandacht aan zijn warming-up. Tussen de wedstrijden door springt hij en zwaait hij, alles om een beetje warm te blijven. Heel belangrijk, want schaatsen is een sport waarbij het draait om timing. "De aansturing tijdens het schaatsen moet goed gaan."
"Als ik klaar ben met mijn rit, doe ik zo snel mogelijk mijn schaatsen uit. Zodra voeten koud worden, wordt het hele lichaam koud. Dat wil ik voorkomen, dus ik doe altijd zo snel mogelijk mijn schoenen weer aan."
Winterjas
Hij hult zich voor de wedstrijd altijd in een dikke winterjas. Hospes draagt veel kleding, wat altijd zo laat mogelijk uit gaat. "Een goede laag onder het schaatspak is belangrijk, maar wel zo dat het pak daarover nog comfortabel zit. Daarnaast is een dun winddicht jasje erg handig. Deze jasjes worden ook vaak bij het wielrennen gebruikt. Sommige mensen plakken tape over de tenen. Dat kan helpen tegen koude voeten."
Vlak voor de race besteedt Hospes zijn tijd aan het inrijden. Zijn warming-up op schaatsen bestaat uit korte versnellingen, daarmee wil hij het ijs voelen. Er is namelijk wel een verschil tussen natuurijs en kunstijs, wat gevolgen kan hebben voor zijn techniek. "Natuurijs is harder, dat stuurt minder terug."
"Soms is er erg weinig tijd. Als ik dan moet kiezen tussen lopen of slijpen, dan kies ik voor lopen. Die vijf minuten beweging, kan ik vaak goed gebruiken. Met een warm lijf ben ik beter in staat om een missertje te pareren en er ligt waarschijnlijk toch veel vuil op het ijs, mensen staan er namelijk met hun schoenen op. Dan is het maar de vraag hoe lang schaatsen scherp blijven, ook al zijn ze twee minuten daarvoor nog geslepen."