Warming-up
De meest voor de hand liggende tip is een goede warming-up. Voordat je het uiterste van je lichaam vraag, moet je eerst even rustig beginnen. Zo kan het lichaam ingesteld worden op de inspanning die komen gaat. Meer tips over een goede warming-up vind je hier

Training
Een goede warming-up is de basis van bijna iedere training, maar daar begint het niet, stelt Jurre Trouw. De voormalig schaatser is sinds het beëindigen van zijn topsportcarrière werkzaam als (sport-)fysiotherapeut. Ook de mate waarin je getraind bent, is belangrijk bij het voorkomen van blessures. "Als twee ongetrainde mensen na een heel goede warming-up een honderd meter sprinten, is de kans op een afscheuring alsnog heel groot."

Kortom: hou bij het belasten van het lichaam rekening met het niveau van dat moment. Trouw adviseert daarom ook om een screening te laten doen. Een sporttest bij een sportarts kan bijvoorbeeld duidelijkheid geven over de werking van het hart en een bloedtest geeft ook weer extra, nuttige informatie.

Risico-analyse
Maar ook een bezoekje aan een fysiotherapeut kan bijdragen aan blessurepreventie. "Een fysio kan vaststellen of iemand bijvoorbeeld mobiliteitsproblemen heeft. Maar hij kan ook kijken naar de stabiliteit en eventueel de spierkracht checken." 

Met behulp van deze informatie kan een sporter snel weten welke oefeningen verstandig zijn om uit te voeren. Trouw: "Uiteindelijk gaat het om het volgende: wat kan mijn lijf en waar stel ik het aan bloot? Iemand die bijvoorbeeld al drie jaar geen krachttraining heeft gedaan kan niet op het oude niveau, met hetzelfde gewicht beginnen. Dan zal het lijf protesteren."

Vallen en bescherming
Welke sport je ook gaat doen, het is belangrijk om daarbij de juiste bescherming te dragen. Het dragen van bescherming helpt natuurlijk bij een valpartij, maar het risico op blessures blijft natuurlijk aanwezig. Om beter te leren vallen kun je bijvoorbeeld een beginnerscursus volgen bij een schaats- of skeelervereniging in de buurt. Het belangrijkste is om niet achterover te vallen, dan heb je veel minder kans op blessures. Blessures aan je staartbeen of rug kunnen namelijk zeer pijnlijk zijn. 

Spierpijn
Het is belangrijk verstandig om te gaan met je lichaam. Maar nooit last hebben van een blessure is volgens Trouw een utopie. "100 procent blessurevrij blijven is bijna niet te doen. Dat zou betekenen dat de grens nooit opgezocht wordt. Spierpijn is in feite ook al schade. Sommige mensen denken weleens dat spierpijn noodzakelijk is na het sporten, maar dat is niet zo. Spierpijn is geen moetje."

Oud zeer
Trouw adviseert fanatieke recreanten die anders willen gaan sporten daarom om zich af en toe te laten testen. Zo kunnen zwakke plekken of oude blessures aan het licht komen die in het dagelijks leven nooit tot problemen geleid hebben. Trouw:  "Door fanatieker sporten kunnen dat soort pijntjes plotseling weer boven komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klachten rondom een verzwikte enkel."

Toch is het absoluut niet de bedoeling van Trouw dat iedereen in allerijl naar fysiotherapeuten rent voor een analyse. "Maar wees reëel bij wat je doet. Ben je bewust van het niveau dat je op dat moment hebt. Dat is het allerbelangrijkste voor blessurepreventie."

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.