Helemaal uitsluiten doet het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden het niet, maar zolang de 1,5 meter afstand gehandhaafd moet blijven, is de organisatie van de Elfstedentocht niet mogelijk. De marathonschaatsers liggen er nu nog niet wakker van en maken zich eerder druk om de huidige wedstrijdkalender.
"Wat zullen ze opgelucht zijn dat ze dit besluit hebben genomen", zegt Jillert Anema ironisch. De 65-jarige coach wijst erop dat het de taak van de vereniging is om de Elfstedentocht uit te roepen, niet om de tocht op voorhand af te gelasten. "Ik vind het niet verstandig dat ze een uitspraak gedaan hebben. Om niet in dezelfde valkuil te lopen, doe ik zelf geen uitspraken", aldus Anema. "Dat is mijn advies: zeg er niks over en kijk gewoon hoe de situatie straks is."
Ook Iris van der Stelt, winnares van de Alternatieve Elfstedentocht in 2019, vindt het besluit wat voorbarig. "We gaan er allemaal vanuit dat er komende maanden verbetering gaat optreden wat betreft het virus. Een Elfstedentocht vind ik eigenlijk tot een uitzondering behoren, maar het moet wel verantwoord zijn en zeker niet het land weer terug bij af brengen."
De beslissing van De Friesche Elf Steden om zolang de anderhalvemetermaatregel geldt geen Elfstedentocht te organiseren, komt dan ook voor niemand als een verrassing. Er is ook gekeken naar aangepaste vormen, maar daar is volgens voorzitter Wiebe Wieling weinig draagvlak voor. "Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld", liet de vereniging donderdag weten.
Mensenmassa
Voor de duizenden leden van de vereniging zou het ook een hard gelag zijn als zij als recreanten de tocht niet mogen schaatsen. Voor de profs zou een wedstrijd zonder publiek een minder groot bezwaar zijn, denkt Laura van Ramshorst. "Bijna niemand in het peloton kan zich een Elfstedentocht voorstellen met zoveel publiek, omdat het al zolang geleden is", zegt de winnares van Alternatieve Elfstedentocht van 2020.
Van Ramshorst zegt ook eerlijk dat ze niet elk jaar bezig is met de vraag of de Elfstedentocht in Friesland door zal gaan. "Op een gegeven moment denk je: we zien het wel als het zover is. Deze hele coronaperiode is gewoon raar, maar als het hard gaat vriezen en we zouden geen Elfstedentocht kunnen schaatsen door corona, dan zou ik wel echt jammer vinden."
"Het is maar goed dat het tien graden boven nul is", lacht Gary Hekman. De Elfstedentocht is nog heel ver weg, wil hij maar zeggen. De marathonschaatsers zijn überhaupt nog in afwachting van hun eerste wedstrijd van het seizoen. De stip op de horizon is het NK kunstijs op 1 januari. "Voor ons is het koffiedik kijken, en ik denk dat er voor een Elfstedentocht geen uitzondering zal zijn. In deze coronatijd is zo'n mensenmassa al helemaal niet de bedoeling."
Vrieskou
Het doorgaan van een Elfstedentocht gaat bovendien niet over één nacht ijs, letterlijk. Voordat de ijsvloer op de sloten sterk genoeg is, heb je een week of drie strenge vorst nodig. "Het is niet alsof er nu meer dan tien centimeter ijs ligt", zegt Jouke Hoogeveen. "Als dat zo zou zijn, dan zou ik wel denken: goh, kan men daar niet wat creatiever mee omgaan? Maar het water stroomt gewoon. Ik denk dat ik vannacht gewoon lekker in slaap kom."
Als lichtpuntje geldt nog altijd de vuistregel dat de Elfstedentocht binnen 48 uur georganiseerd kan worden, mits de coronasituatie het dan toelaat. Het geactualiseerde draaiboek van de vereniging ligt klaar op 1 december. "De geschiedenis leert dat de tocht meestal eind januari of in februari verreden wordt en dan moet er toch wel wat meer mogelijk zijn", zegt Hoogeveen.
"Als de vereniging in actie moet komen, staan ze zeker voor hetere vuren", denkt Van der Stelt. De rijdster van Team Turner heeft er vertrouwen in dat de vereniging uiteindelijk wel een goede beslissing neemt. "In zo'n onzeker jaar wil je eigenlijk niet over het scenario nadenken dat het zo hard gaat vriezen dat je voor die vervelende keuze komt te staan. Het zou wel echt bizar zijn."