"De vorm is prima," aldus Gary Hekman (AMI Kappers), die vorige week zondag ook de voorlaatste etappe won in Eindhoven en tevens Nederlands kampioen op de 100 km is. Hekman: "Bart Swings zat alleen in de kopgroep, zonder ploegmaten. Mijn ploeggenoot Ingmar Berga overbrugde de gaten als er ontsnappingen waren. We hebben het mooi uitgespeeld. Ik kijk uit naar de wegafstanden op het WK in Colombia in oktober."

Bart Swings was niet blij. De wereldkampioen op de puntenkoers raakte zijn teamgenoten Ferre Spruijt en broer Maarten kwijt bij de beslissende ontsnapping. Swings: "Ondanks dat moest ik toch al het werk doen. In de eindsprint werd ik gehinderd door drie dames die op achterstand reden. Ik kwam nog naast Gary Hekman, maar het was niet genoeg."

De 15e en laatste etappe van de landelijke competitie was een zware rit over geaccidenteerd terrein, door de duinen en over een heuvelachtige bosweg. De helft van de route bestond uit grof en de andere helft uit mooi asfalt. De ronde was 11,4 km. In de laatste omloop ontstond een kopgroep van twaalf. Daarbij zat ook klassementsleider Crispijn Ariëns. Jan van Loon (Habovo) demarreerde met Bart Swings. Toen zij teruggepakt waren ging Roy Boeve Habovo), die Geert-Jan van der Wal (Telstar) mee kreeg. Ook deze vlucht hield geen stand. Mark Horsten (Habovo) was de troef voor de eindsprint. "We hebben perfect samengewerkt. Jammer dat die eerste plek aan onze neus voorbij ging," aldus Mark Horsten, die ooit al eens tweede werd in de landelijke wegcompetitie.

Het is na vorig jaar de tweede keer dat Crispijn Ariëns (21) de wegcompetitie wint. "Prachtig om die cup voor de tweede keer te winnen," vond Ariëns (Power-play.nl/Powerslide). In de wedstrijd kon hij niet zoveel uitrichten: "In de tweede ronde schoot het in mijn lies. Ik had al een beetje last na die wedstrijd in de regen afgelopen zondag in Eindhoven."

Roy Boeve, die als 11e over de streep kwam, eindigde als tweede in de totaalstand, Sjoerd Huisman als derde en Gary Hekman als vierde. Roy Boeve werd twee keer eerder tweede in het eindklassement, in 2006 en 2007 achter Sjoerd Huisman. Hekman won de cup in 2008. Boeve: "Mooi dat ik toch nog tweede geworden ben, na een slechte winter met veel blessures, waardoor ik met een achterstand aan het skateseizoen begon." Boeve kampt links met een 'zwabbervoet'. "Dat kost veel energie, het aansturen gaat moeilijker. Op de skates gaat het goed, hoe het met schaatsen zal gaan is nog afwachten. Over het algemeen heb ik een goed seizoen gehad met een mooie overwinning in de klassieker van Vorden. Ik vond het wel jammer dat ik niet naar het EK mocht."

Ook Koen Verweij verscheen aan het vertrek. De schaatser uit de ploeg van Hofmeier finishte als 16e. "Dit was een mooi uitstapje. Een zware wedstrijd, dat ligt mij normaliter goed. Maar we zijn de laatste periode heel schaatsspecifiek bezig geweest. Dat merk je aan je slag," aldus Verweij, die vorig jaar op de skates Nederlands kampioen op de marathon werd.

De wedstrijd werd voor alle categorieën met één ronde ingekort, omdat anders in het donker gefinisht zou moeten worden. Het parcours kon niet eerder dan half zeven worden afgesloten, omdat toeristen van de laatste boot nog met de bus hun vakantiebestemming moesten kunnen bereiken. "Volgend jaar beginnen we eerder, maar dat kon dit jaar niet meer worden geregeld met de dienstregeling van de boot," aldus organisator Ard Alderts.

De organisatie had de rijders met een flinke prijzenpot naar het eiland gelokt. De winnaar bij de A-rijders ging naar huis met 750 euro, de nummers twee en drie kregen 500 en 350 euro. Bij de dames waren deze bedragen 500, 350 en 200 euro. Er waren in elke categorie tien prijzen. Ook de beloften en de masters konden gezamenlijk bijna 1500 euro verdelen. Daar kwamen nog de eindprijzen in de KPN Inline Cup bovenop.

Oud-schaatser Ard Alderts is initiator van het eerste skate-evenement in de geschiedenis dat op een Waddeneiland wordt verreden. Zijn bedrijf Mediacollectief, die onder meer Terschelling Magazine uitgeeft, heeft de Brandaris Classic op poten gezet in samenwerking met de schaatsbond KNSB, rederij Doeksen en Univé. Het idee ontstond bij een World Cup in schaatstempel Thialf, waar schaats- en skeelerliefhebber Doeksen aanwezig was als relatie van de uitgeverij. Wat Alderts betreft komt de Brandaris Classic, genoemd naar de bekende vuurtoren op Terschelling, jaarlijks terug. Er ging ook een peloton toerrijders van start.

De wedstrijd is morgen tussen 14.00 en 15.00 uur bij Studio Sport te zien.

"Een evenement zoals dit, en in Eindhoven vorige week, moet de blauwdruk worden van hoe we in de toekomst skatewedstrijden willen organiseren," zegt eventmanager Geert-Jan Muskens van de KNSB. "Met allerlei activiteiten er omheen, zoals skateclinics voor kinderen en demonstraties. Het mooist zou zijn als we nog eens een Ronde van Nederland kunnen organiseren, van stad tot stad, met een mooie aankomst in elke plaats."

Bij de vrouwen, die evenals de beloften en masters 34,2 km reden, won Elma de Vries (CadoMotus) de eindsprint van een kopgroep van drie, vóór haar ploeggenote Manon Kamminga en Hilde Goovaerts. De beslissing viel al in de glooiende duinen in de eerste omloop. Elma de Vries: "Daar brak het al, en toen kregen we een flinke voorsprong." De Vlaamse Hilde Goovaerts voor de zesde keer in haar carrière met de cup aan de haal.

Goovaerts won de eerste twee etappes, werd zes keer tweede en drie keer derde. "Het is normaal dat dames die voor het EK en WK trainen sneller zijn in de sprint," aldus de 34-jarige Stouwdamrijdster, die tegenwoordig geen internationale toernooien meer rijdt. Goovaerts, ook open Nederlands kampioene op de 60 km, vindt de competitie in Nederland sterker geworden. "Aan het begin van het seizoen was het plan om voor dagzeges te gaan, omdat we dachten dat het klassement winnen niet haalbaar was. Maar ik won dus de eerste twee races. Om het klassement te winnen moet je steeds aan de tussensprints meedoen en elke wedstrijd opnieuw een top 5-resultaat behalen. Gelukkig kon ik rekenen op een gemotiveerde ploeg."

Brooke Lochland (CadoMotus) won de meeste etappes: zeven. Daarmee werd ze tweede in de eindrangschikking. In het begi van het seizoen miste de 19-jarige Australische een wedstrijd en later moest ze een keer uitstappen vanwege een scheenbeenblessure. "Hilde stond bijna altijd op het podium en ging ook voor alle tussensprints. Ik sprintte alleen mee als het zo uitkwam. Ze werkt hard, ze is een verdiende winnaar."

Jessica Gaudesaboos (Raps) eindigde als derde in het klassement. De 21-jarige Vlaamse was niet op Terschelling, omdat ze in het Franse Pontarlier de finale van de French Inline Cup reed. Ook daar stond ze goed in het klassement. Gaudesaboos reed steeds korte uitslagen, maar won geen wedstrijd. "Ik denk dat ik daarvoor nog snelheid tekort kom, en misschien ook lef om me goed te plaatsen voor de eindsprint. Maar hier werken we aan."