Sinds het shorttracken in 1992 de olympische status verkreeg, was er nog nooit een Nederlandse medaille te vieren geweest. Onder leiding van bondscoach Jeroen Otter ging het niveau van de rijders de laatste jaren gestaag omhoog. Zaterdag kwam in Sotsji de ultieme beloning. Sjinkie Knegt pakte de eerste 'Nederlandse' plak op deze toch zo al succesvolle Spelen voor ons land. Brons op de 1000 meter. En daar hoeft het niet bij te blijven voor de Fries. De relaymannen lijken in Rusland namelijk ook op weg naar een plak en wie weet wat er met Jorien ter Mors bij de vrouwen nog meer in het vat zit.
Wat shorttrack voor Nederland was, was het langebaanschaatsen in iets mindere mate voor Polen. Tot aan 'Sotsji' was het nog nooit een sporter uit het Oost-Europese land gelukt om olympisch goud te veroveren in die sport. Tot Zbigniew Brodka weer eens bewees een uitstekende 1500-meterrijder te zijn door de Nederlandse hegenomie op dit toernooi te doorbreken. Of het succes van Polen een vervolg krijgt is echter nog maar de vraag. Volgens coach Witold Mazur is het vanwege het gebrek aan faciliteiten in het land 'twee voor twaalf' voor het schaatsen.
Deze Spelen blijven het toernooi van de historische prestaties. Tot aan deze edite was het alleen Gianni Romme, Bob de Jong en Rintje Ritsma op de 10 kilometer in Nagano 1998 gelukt om een volledig Nederlands podium te vormen op de Winterspelen. In Sotsji lukte het voorlopig al drie keer. Eerst waren het Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma die op de 5000 meter voor een 'clean sweep' zorgden en daarna deden Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder het op de 500 meter nog eens dunnetjes over. Zondag waren de vrouwen aan de beurt om de Oranje-overheersing op deze Spelen gestalte te geven. Ondanks dat Ireen Wüst niet heel blij was met het zilver, maakte ze met Jorien ter Mors en Lotte van Beek wel deel uit van het trio dat op de 1500 meter geschiedenis schreef.
Voorafgaand aan de Spelen claimden de Amerikanen dat ze met het 'snelste pak ooit' aan de start zouden verschijnen. Tijdens het toernooi bleek dat echter niet uit de prestaties en er kwam dan ook flink wat kritiek op het tenue. Het 'ventilatiegat' aan de achterkant van de outfit zou het voor de rijders onmogelijk maken om een aerodynamische houding aan te nemen. In eerste instantie werd het 'gat gedicht' en later ging het pak helemaal de prullenbak in, maar ondanks dat bakten de Amerikanen er nog altijd weinig van in de Alder Arena. De vraag of het pak echt het snelste ooit is, blijft voorlopig dus onbeantwoord.
'Ik schaam me diep, ik ga kapot van binnen' - De verpersonificatie van het Amerikaanse falen tijdens deze Spelen is toch wel Shani Davis. De wereldrecordhouder op de 1000 meter reisde als regerend olympisch kampioen en grote favoriet af naar Sotsji, maar kwam geen moment in de buurt van een podiumplaats. Iets waar hij zelf ook maar moeilijk mee om kon gaan. Zijn achtste en elfde plaats doen hem er zelfs aan twijfelen of hij nog wel door moet gaan met schaatsen.
1.45,009 - Het scheelde niets, maar daar heeft Koen Verweij heel erg weinig aan. De Noord-Hollander zette op de olympische 1500 meter een prima tijd neer, maar het goud ging vanwege een verschil van drieduizendsten van een seconde aan zijn neus voorbij. Zilver dus. Voor veel sporters een droom, maar niet voor Verweij. Die was maar voor een ding naar Rusland gekomen en dat was goud. En dus voelde het als een nederlaag. Hopelijk voor hem kan een titel op de ploegenachtervolging de pijn verzachten.
Niet alleen Ireen Wüst verloor dit weekend haar status als regerend olympisch kampioen op de 1500 meter, ook Mark Tuitert slaagde er niet in zijn titel succesvol te verdedigen. Ondanks dat hij sneller reed dan in Vancouver was zijn tijd slechts goed voor een vijfde plek. En dat deed toch wel een beetje pijn. (Foto: ANP)
Ook buiten Sotsji werd er geschaatst. Het marathonpeloton reed de KPN Grand Prix op het Runnmeer in het Zweedse Falun. Het werd een barre tocht die bij de vrouwen gewonnen werd door Mariska Huisman en bij de mannen door Jouke Hoogeveen. Er was echter meer. Ruud Borst moet vanwege een rugblessure noodgedwongen stoppen en schaatste zijn laatste wedstrijd. Het leverde een video vol emotie op. (Video: Korver Media Productions)