De Vries is geen onbekende binnen de ISU. Al in 2019 – nog voordat hij zijn sportieve carrière afsloot - werd hij lid van de atletencommissie. In die periode was hij drie jaar actief als voorzitter. In de statuten van de ISU staat geschreven dat de voorzitter afgewisseld moet worden, de ene termijn afkomstig uit het langebaanschaatsen of shorttrack en de volgende termijn uit het kunstschaatsen.
De Vries is de opvolger van Eric Radford, die de afgelopen drie jaar de voorzittersrol vervulde. Hij werd bij de vorige verkiezing tijdens de Olympische Spelen verkozen, maar kon de rol niet langer combineren met zijn andere werkzaamheden. Hij gaf aan vervroegd te stoppen. “Er is een nieuwe verkiezing uitgeschreven voor het laatste jaar van deze termijn, daar ben ik verkozen”, vertelt De Vries. De huidige periode loopt tot de Olympische Spelen van Milaan. Daarna vinden er nieuwe verkiezingen plaats voor atleten die zich verkiesbaar stellen om atletenvertegenwoordiger te worden en wordt er – als die verkiezing afgerond is – ook een nieuwe voorzitter gekozen.
De atletencommissie buigt zich over allerhande zaken. “We zijn een heel diverse groep uit de verschillende disciplines”, licht De Vries toe. “Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen shorttrack en synchroonschaatsen, maar over veel overkoepelende thema’s voeren we interessante discussies.” Een van de belangrijkste verdiensten van de atletencommissie is het verhogen van de leeftijdslimiet in het kunstschaatsen. Een kunstschaatser moet nu minimaal zeventien jaar zijn voor hij of zij kan deelnemen aan internationale wedstrijden. “Ik ben heel trots dat ons voorstel over die leeftijdsgrens is aangenomen tijdens het laatste congres. Er was geen minimale leeftijd om deel te nemen aan internationale competities en het is een feit dat jonge meiden vaak meer punten scoren door de hoeveelheid asrotaties dan volwassen atletes.”
De Vries verklaart: “Daardoor deden schaatsers op hun vijftiende of zestiende al mee en werden carrières heel kort, vaak slechts één olympische cyclus. Er stond veel druk op die atleten. We kregen heftige verhalen te horen en er was in sommige gevallen sprake van een onveilig sportklimaat. De ISU had daar weinig grip op door het missen van rechtsbevoegdheid in die landen. Toch willen we die jonge atleten beschermen. Die moeten niet gepusht worden om zoveel druk te ervaren voordat ze volwassen zijn. Deze leeftijdsgrens maakt de sport veiliger en duurzamer. De technische scores kunnen iets lager zijn, maar veiligheid is altijd belangrijker.”
De Vries ziet dat de ISU sinds het aantreden van Jae Youl Kim behoorlijk veranderd is. Er wordt gewerkt aan een nieuwe visie voor de toekomst. “De laatste tientallen jaren werden alleen kleine stapjes gezet, maar deze president wil de sport echt toekomstbestendig maken. Daar komen grote veranderingen bij kijken. Dat varieert van de uitvoerende mensen die de sport draaiende houden tot het aantrekken van meer professionals. De statuten zijn 125 jaar oud, die worden nu voor het eerst echt helemaal herschreven. Zo kunnen we stappen zetten. Als atletencommissie worden we heel erg in dat proces betrokken en zijn we echt een gesprekspartner.”
De conservatieve houding van de ISU is ook in het langebaanschaatsen nog altijd zichtbaar, maar de sport is op een punt gekomen dat een vernieuwingsslag nodig is. “We kijken vooral naar manieren om het langebaanschaatsen aantrekkelijk te houden en misschien wel verder te verbeteren. Er zijn een paar thema’s op dat vlak. Elk event moet dezelfde look and feel hebben. De ambiance moet vergelijkbaar zijn. In Thialf gaat het dak eraf, maar dat willen we ook op andere locaties zien. Verder kijken we naar de onderdelen tijdens zo’n weekend, wat is aansprekend voor het publiek? Tegelijkertijd kunnen we meer doen met storytelling in het langebaanschaatsen. Wie zijn de atleten en wat doen ze? In de Formule 1 hebben ze hun fanschare met een Netflix-serie in een paar jaar tijd verdubbeld. Daar ligt ook voor ons een kans.”
Als het aan De Vries ligt, volgt de langebaanwereld het voorbeeld van de shorttrackers. In die tak van sport is vorig jaar de wereldbeker flink hervormd. “Het is veel flitsender geworden, in het langebaanschaatsen wil ik graag hetzelfde. Maar daar is tijd voor nodig.”
Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB, reageert verheugd op de aanstelling van Douwe de Vries als voorzitter van de ISU Atletencommissie en daarmee ook automatisch zijn lidmaatschap van de ISU Council mét stemrecht. “Dat is geweldig nieuws. Voor Douwe zelf uiteraard, maar ook voor de KNSB. Na zijn actieve carrière als topsporter heeft Douwe zich in meerdere functies enorm ingezet voor de schaatssport in het algemeen en de belangen van de topschaatsers in het bijzonder, zowel nationaal als internationaal. We hebben hem destijds niet voor niets gevraagd zich te kandideren voor de ISU Atletencommissie. Door zijn eervolle ‘promotie’ naar de ISU Council kan hij nu zelfs mede het beleid bepalen. De Council is immers het hoogste bestuursorgaan van de ISU tussen twee congressen in. Het is mooi dat de atleten daarin nu vertegenwoordigd zijn door een voormalig Nederlands langebaan-topschaatser.”