1 Winnares
Slechts één Nederlandse vrouw lukte het vorig jaar om een individuele World Cup te winnen. Irene Schouten was onverslaanbaar op de 3.000 en de 5.000 meter en kreeg vier keer het goud omgehangen. Bovendien won ze twee mass starts. Andere grote namen als Ireen Wüst, Jutta Leerdam, Femke Kok en Antoinette Rijpma – de Jong stonden wel op het podium, maar niet op het hoogste treetje.
2 Nationale records
Tijdens de World Cups afgelopen winter sneuvelden twee nationale records. Natuurlijk was de superieure Schouten één van deze twee schaatsers. In Calgary klokt ze 3.52,89 op de 3.000 meter. Femke Kok slechtte als eerste Nederlandse op de 500 meter de grens van 37 seconden. Nadat ze op vrijdag 3 december al de tijd van Thijsje Oenema uit de boeken reed (37,01), dook ze daar een dag later alweer onder (36,96). Overigens werd er vorig jaar nog een Nederlands seniorenrecord verbroken, door Schouten op de olympische vijf kilometer.
3 Nederlandse winnaars
De 1000 meter werd in het seizoen 2021-‘22 gedomineerd door de Nederlandse mannen met drie overwinningen. Viermaal kleurde het gehele podium oranje. Olympisch kampioen Thomas Krol (2x), Kjeld Nuis en Hein Otterspeer schreven een of meer edities op hun naam. Ook Kai Verbij was onderdeel van de hegemonie, hij eindigde in Stavanger op het podium.
4 Debutanten
Bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Noorwegen zien we vier Nederlandse debutanten. Merel Conijn was al reserve op de Olympische Spelen en eindigde als zesde op het WK Allround, maar mocht nog nooit starten op een wereldbeker. Vorig jaar reed Joep Wennemars nog in het juniorencircuit en nu zal hij zijn opwachting maken tussen de grote internationale namen. Isabel Grevelt en Jordy van Workum behoren beiden tot een opleidingsploeg en zullen deelname aan de wereldbekers al als een prachtige prestatie beschouwen.
5 Deelnemers
Per afstand verschijnen vijf Nederlandse deelnemers aan de start. Afhankelijk van hoe de rijders andere jaren gepresteerd hebben, wordt bepaald wie er in de A-groep en wie in de B-groep mogen rijden. Zo zullen de geijkte namen als Antoinette Rijpma - de Jong en Patrick Roest in de A-groep beginnen, terwijl de debutanten waarschijnlijk een divisie lager plaats moeten nemen. Per wedstrijd zal de balans opnieuw opgemaakt worden en zullen er schaatsers promoveren en degraderen.
6 World Cups
Het wereldbekercircus kent dit seizoen zes voorstellingen.. Er wordt afgetrapt met wedstrijden in Stavanger en Heerenveen, gevolgd door twee weekenden Calgary. Op het snelle ijs in Canada zullen de schaatsers proberen hun persoonlijke records te verbreken en dromen sommige van ’s werelds beste tijden. In februari wordt tweemaal gereden in het Poolse Tomaszów Mazowiecki en daar wordt bepaald wie de meest constante rijder van het seizoen was en de eindzege in de World Cup pakt.
38ste Seizoen
De wereldbeker gaat z'n 38ste winter in. Sinds het seizoen 1985-‘86 treffen de beste schaatsers ter wereld elkaar bij de World Cups. In het eerste jaar domineerden de Verenigde Staten bij de mannen en Oost-Duitsland bij de vrouwen. Afgelopen editie maakten liefst negen verschillende landen aanspraak op de eindzege in de wereldbeker. Het aantal World Cups per seizoen is in de loop van de jaren flink veranderd. In 1986-’87 stonden liefst vijftien wereldbekers op het programma, in het coronajaar 2020-’21 slechts twee.