Na de matig bezette wedstrijd van vorige week in Poederoijen, was er voor zaterdag in Nijeveen iets meer reden tot optimisme over de skeelermarathons in ons land. Eenmaal aangekomen in het Drentse dorp bleek de realiteit toch anders te liggen. Bij de vrouwen was de opkomst, net als vorige week, zeer mager met slechts dertien rijdsters. De helft van het startveld bij de mannen liet het afweten, vooral vanwege de weerapps op hun telefoons die massaal regen voorspelden. Team Essent zag daardoor in zijn geheel af van deelname, meer dan de helft van Team Reggeborgh haakte af. Ook Albert Heijn Zaanlander was minder sterk vertegenwoordigd dan eerder gedacht.
Het opmerkelijkste aan dit alles? De voorspelde regen kwam niet. Althans, terwijl Luke Kooij zijn wedstrijd op grote achterstand finishte begon het lichtjes te druppelen. Hij was de laatste van zeventien moedige mannen die de moeite namen om aan de start te verschijnen. Voor de tweede keer in een week kon de pijnlijke conclusie getrokken worden dat het aantal vrijwilligers (juryleden, horeca, verkeersregelaars en motorrijders) groter was dan het aantal rijders bij de mannen en vrouwen. De Freewheel-wedstrijd trok met zo’n veertig rijders nog wel een aardig startveld.
Het is helaas exemplarisch voor de staat van de skeelermarathons en de waarde die rijders er blijkbaar nog aan hechten. Zij die er wel waren maakten er overigens een leuke strijd van. Sofia Schilder soleerde bijna twintig kilometer door het buitengebied van Nijeveen en pakte de overwinning. Bij de mannen boog Christian Haasjes een achterstand van een minuut op de kopgroep – waar volop gepokerd werd – om in een bijzondere zege. “Ik ben een skeeleraar pur sang, eerlijk gezegd had ik me wel verheugd op een wedstrijd in de regen”, reageerde de nuchtere Staphorster na afloop.
“Ik heb wel begrip voor de schaatsers”, begon Haasjes. “Het maakt mij niet uit dat het regent, het is heel de wedstrijd niet glad geweest. Wat dat betreft hebben de thuisblijvers ongelijk gekregen. Naar mijn mening hadden ze hierheen kunnen komen en dan op locatie beslissen om wel of niet te starten.” De absentie van de vele rijders – niet alleen de mannen van de topteams lieten verstek gaan – was een bittere pil voor de organisatie die zich had ingezet om een mooie koers neer te zetten.
De sprint van Haasjes was zo’n beetje het enige sportieve hoogtepunt voor de enkele tientallen toeschouwers die de moeite hadden genomen om Nijeveen te bezoeken. Weer hangt de vraag boven de markt wat er moet gebeuren om het tij te keren. “Als ik daar toch een antwoord op heb, dan had ik het je graag verteld”, aldus Haasjes, die vorige week in Poederoijen niet kon starten vanwege de gevolgen van een valpartij bij de landelijke baanwedstrijd in Rijssen. “Prijzen en premies werken niet, denk ik. Aan de parcoursen ligt het ook niet. Poederoijen is natuurlijk lastiger, maar hier is het vier keer linksom en dan een heel eind rechtdoor. Dat kan het niet zijn.”
“De grote pelotons zoals in de jaren negentig, die zullen we waarschijnlijk niet meer zien”, besloot Haasjes. Bij die conclusie moest ook Henk Veltkamp zich aansluiten. De marathoncoördinator van de KNSB luidde meermaals de noodklok om skeelerend Nederland wakker te schudden. Helaas had dat tot nu toe weinig effect. “Dat er risico’s aan kleven, begrijp ik wel”, zei Veltkamp. “Het is mooi dat ze zich aanmelden, maar zodra het begint te sputteren komen ze niet. Ik weet wel: er zijn meer valpartijen als het droog is dan wanneer het regent.”
Veltkamp ziet nog wel wat mogelijkheden om de boel vlot te trekken, maar realisme staat voorop. “Ik wil niet te negatief zijn, maar op deze manier houdt het wel een keer op”, vervolgde hij. “Hier kunnen we al die vrijwilligers niet voor op de been brengen, er worden veel kosten gemaakt om dit soort evenementen te organiseren.” Eén van de opties is om de koersen te verplaatsen naar wielerparcoursen. Dat scheelt verkeersregelaars die wegen moeten afsluiten en voor de organisaties is het een stuk makkelijker. “Zo hebben we meer methodes die we kunnen inzetten, maar die we liever niet aangrijpen.”
Een scenario waar Veltkamp op zinspeelt is de invoering van deelnameplicht in één of meerdere Cupwedstrijden om plaatsing voor een NK af te dwingen. “Dat overwegen we. Jammer dat het zover moet komen, op de baan werkt het wel. Ik heb liever dat het spontaan gebeurt, dat mensen uit liefhebberij voor de sport aan de start komen bij deze marathons.”
Uitslagen van Nijeveen staan hier.