Marsicano had daar weinig moeite mee, beantwoordde bescheiden de vragen die hem werden gesteld. Kuck worstelde, als was het Marianne Timmer die het vuur aan de schenen kreeg gelegd. Kuck hoefde echter alleen maar uit te leggen waarom hij ineens zo goed was. Maar dat is in enen en nullen geen sinecure.

De Amerikaan studeert ‘engineering physics’ aan de Universiteit van Illinois. Afstudeerrichting ‘computer science’. Enen en nullen, net als zijn schaatsschoenen. Hij studeert niet alleen enen en nullen, hij praat enen en nullen, hij schaatst enen en nullen, hij eet enen en nullen. Kuck is bezeten van zijn studie, is zelf een computer geworden. 

Een computer met een gigantische opslagcapaciteit, maar met soms een te kleine processor. Zijn techniek is voorgeprogrammeerd, zijn dagpatroon is voorgeprogrammeerd, zijn trainingen zijn voorgeprogrammeerd, zijn seizoensindeling is voorgeprogrammeerd. Gooi een zootje nieuwe gegevens in zijn processor en het ding kraakt en knort erover. Probeer je dag eens te beginnen zonder naar de wc te gaan en je weet hoe moeilijk Kuck het heeft met veranderingen.

Des te mooier zijn uitspatting afgelopen zondag. De computer sloeg compleet op hol. Op 500 meter voor de finish gaat Kuck op doldrieste wijze de sprint aan. Met de snelheid van Groothuis (tegen de zestig kilometer per uur) en het lef van Sjinkie Knegt, ramt hij om Stroetinga heen in de één na laatste bocht. Spectaculair, het mooiste schaatsmoment van het Essent World Cup weekend. Een rondje 24,5 tot gevolg. ‘Ik wist helemaal niet wat ik deed’, zegt hij na afloop. 

Hij had het succes van de mass-start niet beter kunnen samenvatten. Niemand wist wat hij deed. Twee Duitsers demarreren. NOS-verslaggever Herbert Dijkstra kent de marathonsport, zegt enigszins cynisch ‘dat aanvallen inderdaad niet verboden is’. Maar voor deze wedstrijdformule ligt nog geen tactisch plan in de la. 

Bergsma en Stroet dachten het plan wel te hebben, maar werden lelijk verrast. Ook wel eens fijn om te zien. Deze wedstrijd was onvoorspelbaar en dat maakte het ongekend amusant. Gekende toppers stapten uit hun comfort zone, zelfs de voorgeprogrammeerde atleet Kuck. Uitgerekend hij deed wat bochtenspecialist Stroetinga niet voor mogelijk had gehouden.

Het kan nog mooier. Sven Kramer, Mark Tuitert, Shani Davis, als ze allemaal de sprong in het diepe durven te wagen. Even geen rondetijden, schema’s of slagen tellen op het rechte stuk. 

De processor van Kuck kreeg er een turboboost van.