Als lid van wielervereniging De IJsselstreek organiseerde Jan van Ommen al tal van wielerwedstrijden op de Veluwe. Op aandringen van Dries van Wijhe begon hij, journalist bij Tijl Kranten (de voorloper van De Stentor) ook met de organisatie van skeelerwedstrijden. In 1985 zette hij de Tijl Cup skeelercompetitie op. Dat werd een daverend succes. Grote namen als Evert van Benthem, Henri Ruitenberg en Dries van Wijhe stonden aan de start van wedstrijden. Duizenden mensen stonden langs de weg om de deelnemers aan te moedigen en zo groeide de sport razendsnel in populariteit.

Henk van Os was tussen 2000 en 2007 directeur van de Skatebond Nederland. Hij werkte ruim vijfentwintig jaar intensief samen met Van Ommen. “En met veel plezier. Jan was een heel fijn mens, iedereen mocht hem. Hij nam altijd de tijd om een praatje te maken en je kon voor allerlei dingen bij hem terecht. Mede dankzij zijn inspanningen is het skeeleren in Nederland groot geworden. Ik heb heel warme herinneringen aan hem.”

“Een markante man”, vertelt Rien de Roon. “Iemand met een enorme persoonlijkheid. Ik leerde hem kennen in de jaren '70, toen was hij actief als speaker bij schaatswedstrijden. Een mooie herinnering was het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen in Groningen, in 1979. Ik weet het nog heel goed. Het was koud die dag, langs de baan lagen allemaal bulten sneeuw. Die wedstrijd won ik. Toen ik over de finish kwam, ving Jan mij op met de microfoon in z’n hand en kon ik direct mijn verhaal delen met de toeschouwers.”

Luud Mulder, de vader van Michel en Ronald, zat jarenlang in de jury bij skeelerwedstrijden. Hij kende Van Ommen goed. “Jan stond altijd als speaker voor de jurywagen. Hij was enorm kundig, bereidde zich altijd goed voor. Hij wist veel over de deelnemers te vertellen. ” Dat erkent ook Van Os: “Jan had een vlotte babbel en deed op een heel leuke manier verslag van een wedstrijd. Hij was heel geliefd bij de fans. Jan was ook nooit te beroerd om voor een wedstrijd naar Zeeland te gaan, dat deed hij met alle liefde.”

“Jan was niet alleen een bevlogen speaker”, gaat Mulder verder. “Hij deed nog veel meer. Zo regelde ook jarenlang de inschrijvingen van wedstrijden. Hij hield alles bij en zo ontstond er een hele administratie. Uren werk heeft hij erin gestopt. Ja, hij heeft het skeeleren echt op de kaart gezet in Nederland.” Rien de Roon reed ook veel skeelerwedstrijden op de Veluwe en genoot daar met volle teugen van. “In die periode was het uitzonderlijk druk bij die wedstrijden. Soms stonden er wel vijftienduizend mensen langs de kant om ons aan te moedigen. Fantastisch om mee te maken.”

Henk van Os spreekt van een bijzondere tijd. “Ik kan me die wedstrijden nog goed voor de geest halen. De skeelersport stond echt nog in de kinderschoenen. Sommige deelnemers gingen van start in een T-shirt en een korte spijkerbroek. Ja, zo ging dat toen. Maar de sport groeide, mede dankzij de tomeloze inzet van Jan, razendsnel."

Foto: Rien de Roon

Van Ommen werd koninklijk onderscheiden en kreeg in 2020 het Gouden Wiel van de KNWU. Ook is hij Erelid van voetbalvereniging WHC, wielervereniging De IJsselstreek en de KNSB. Door hartproblemen moest Van Ommen een tijd lang worden opgenomen in het ziekenhuis. Om die reden ging de Ster van Zwolle begin maart niet door.

“Jan stond midden in het leven”, zegt De Roon. “Ik kwam hem elk jaar tegen bij de Zesdaagse van Rotterdam. Twee jaar geleden zag ik hem voor het laatst, op een bijeenkomst waar ook Dries van Wijhe was. Als je dan hoort dat hij is overleden…, dat komt wel even binnen.” "We hebben altijd contact gehouden”, zegt Van Os. “Ook sprak ik de laatste tijd zijn vrouw zo nu en dan. Ik wist dat Jan in het ziekenhuis lag, maar niet dat het zo slecht met hem ging. Toen ik hoorde dat hij was overleden, overviel me dat. Ik was met stomheid geslagen, wist niet wat ik moest zeggen. Een goede vriend is helaas heengegaan.”