De helm rukt op in schaatsland. Vanaf dit seizoen heeft het gehele marathonpeloton de mutsen en haarbanden ingeruild voor de helm. En verschillende ijsclubs stelden het dragen van hoofdbescherming voor hun leden verplicht of raden het sterk aan. Zo maakte De Schaatsschool in Amsterdam deze week bekend dat de meer dan honderd instructeurs van de school vanaf dit seizoen standaard zijn uitgerust met een schaatshelm.

Niet meer dan normaal vind klinisch neuropsycholoog Erik Matser die jaren werkzaam was bij tal van sportorganisaties en promoveerde op het onderwerp hersenletsel in de sport. “Als je de auto in stapt doe je ook je gordel om. Het gaat erom dat je je beschermt voor die ene klap, voor die ene val bij schaatsen.”

In zijn praktijk in Helmond krijgt Matser regelmatig te maken met schaatsers die klachten hebben na een val op het ijs. Vaak hebben de patiënten een post-concussie syndroom. “Dan heb je langer dan 6 weken last van vermoeidheid, kun je licht en geluid slecht verdragen en heb je moeite om je te concentreren. Dat is echt een langdurig probleem. Het gaat niet om een verkoudheidje. Je ligt er zo 2 á 3 maanden uit op je werk of bij je studie. En daarna moet je rekening houden met een opbouw van een half jaar.”

Het dragen van een helm kan in veel gevallen het verschil maken. Matser: “Denk voor jezelf na, draag die helm gewoon. Het hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn dat je pas last krijgt als je bewusteloos bent geweest na een val. De eerder genoemde klachten kunnen al voorkomen bij een val waarna je je alleen een beetje suf hebt gevoeld.”

De KNSB is blij dat steeds meer schaatsers kiezen voor hoofdbescherming op de baan. “We vinden veiligheid belangrijk, omdat schaatsen net als vele andere sporten risico’s met zich meebrengt. Na de invoering van de helmplicht in de marathonwedstrijden dit seizoen gaan we komende periode samen met partners kijken hoe we de veiligheid voor recreatieve schaatsers verder kunnen vergroten."

"We zijn blij met de schaatsers en partners als verenigingen en schaatsscholen die hun verantwoordelijkheid nemen. Met elkaar werken we aan meer veiligheid in onze mooie sport”, zegt Pieter Clausing, Manager Sportontwikkeling bij de schaatsbond.

Om iedereen over de streep te trekken en een helm te laten dragen, is het volgens Matser van belang dat de mode-industrie inspeelt op de schaatshelm. “Het is belangrijk om een coole helm te produceren die mensen willen dragen. Kijk naar mountainbiken of snowboarden daar heeft de helm echt een cool karakter. Die hoort helemaal bij de outfit. Een helm hoeft helemaal niet old fashioned te zijn.”

Dat helmen inderdaad helemaal niet oubollig hoeven zijn bewijst de Schaatstrainingsgroep VZOD uit Kudelstaart. Dit seizoen stelden zij dragen van een helm voor leden tot en met 12 jaar verplicht. Jeugdtrainers kwamen daarna op het idee om kleurige hanenkammen op de helmen te bevestigen. Zo kunnen verschillende groepjes gemakkelijk worden ingedeeld en het ziet er ook nog eens erg cool uit.