Dit was echter zeker geen wedstrijdtactiek van de bondscoach, maar het gevolg van een zorgvuldig geplande en uitgevoerde strategie. Ook bij het kunstrijden moeten rijder en coach het komende seizoen heel goed gaan nadenken over de beste strategie bij elke wedstrijd, om optimaal punten te gaan scoren.

Waarom is zo'n strategie nodig? Er zijn op het ISU congres in juni twee belangrijke voorstellen aangenomen:
1. Bij Senioren en Junioren krijgen sprongen die minder dan 1,5 draai hebben, geen punten meer.
2. Elke dubbele of drievoudige sprong mag niet meer dan twee keer uitgevoerd worden, anders krijgt het element geen punten.

Regel 1 is duidelijk in het leven geroepen om het niveau van de wedstrijden verder te verhogen. Zoals ik al in eerdere columns aangaf, de sport wordt meer en meer atletisch.

Regel 2 is gemaakt om de variatie in de küren te verbeteren. Niet zelden worden we door rijders getrakteerd op 6x een dubbele Lutz, of, en ik spreek uit ervaring, 9x een dubbele Rittberger. Dat kan nu dus niet meer, omdat rijders gedwongen worden het hele arsenaal aan sprongen te laten zien, wat een goede ontwikkeling is.

In beide gevallen is trouwens nog de vraag voor mij onbeantwoord: stel je doet een combinatie van twee sprongen en een ervan is 'verkeerd' (enkel of te vaak herhaald), valt dan de hele combinatie weg of alleen de verkeerde sprong? Dat kan een impact van vijf punten of meer hebben... Maar op deze vraag hoop ik binnenkort een antwoord van de ISU te krijgen: volgende week is er weer een bijscholing in Frankfurt.

Nu gaat er in een vrije kür met zeven of acht sprongelementen wel eens wat mis. Je gooit een sprong open op enkel of dubbel, in plaats van dat je hem drievoudig springt. Met een beetje pech verspeel je door bovenstaande regels dan misschien heel veel punten. Reden dus om erg goed na te denken over welke samenstelling van sprongen je in de kür doet, in welke volgorde en wat het plan B is wanneer er onverhoopt iets fout gaat. Dit alles met in je achterhoofd om de potentiële schade in punten zo veel mogelijk te beperken. 

Reden zowel voor rijders als coaches dus om de reglementen dit jaar nog nauwkeuriger te bestuderen dan anders en diverse opties voorafgaand aan elke wedstrijd door te rekenen op te scoren punten. Kunstrijden is bijna net als voetbal!