Nu zijn er mensen - een Amerikaan en ook de Nederlands shorttrack coach Jeroen Otter is hierbij betrokken - die in het Midden Oosten, Dubai om precies te zijn, iets nieuws hebben bedacht. Het combineren van het langebaanschaatsen en het shorttrack tot een nieuwe schaatssport: Ice-Derby.

Olympische langebaanschaatsers en shorttrackers gaan het tegen elkaar opnemen op een ijsbaan die qua lengte in het midden ligt tussen de 400 meterbaan en de shorttrackronde van 111 meter. Oftewel een baan van 220 meter. De bezoekers kunnen wedden op de uitslagen van de races. Op een zelfde wijze als het keirinfietsen in Japan. Tussendoor zullen er ijsshows plaatsvinden en zal ook het kunstrijden een plek krijgen.

Nu is er uiteraard door de internationale schaatsbond, de ISU, direct op gereageerd. De ISU is het er niet mee eens en zegt dat er sancties volgen voor deelnemers aan deze wedstrijden. Hoe belachelijk! Waar iedereen in de wereld zich toch wel een beetje zorgen maakt over de toekomst van de schaatssport, zou je verwachten dat de ISU vernieuwingen juist zou toejuichen, maar nee hoor. Ze gaan sancties uitdelen. Hoe kortzichtig kan je zijn? Zijn ze bang dat de ISU disciplines minder aandacht gaan krijgen? Zijn ze bang om controle te verliezen oven "hun" sport? Of zouden ze bang zijn dat ze geld mis gaan lopen? Wat is het?

Een ding is zeker, voor de schaatsers is het straks een leuke verdienste. Maar dit soort nieuwe initiatieven kunnen de sport naast geld ook een enorme boost geven. Innovatie in de sport is juist wat wij nu nodig hebben. Zeker als je de algemene trend in de gaten houdt waar het om sport gaat. Het moet sneller, korter en spectaculairder om met name de jeugd ook aan te spreken. En daar past dit concept uitstekend bij.

Qua financiën is het voor de Nederlandse langebaantoppers wellicht een "bijverdienste", voor de shorttrackers is het al een ander verhaal. Om over de buitenlandse schaatsers maar te zwijgen. Voor hen kan het een zeer welkome aanvulling op hun inkomsten zijn. Sterker, het zou hen juist de mogelijkheid geven buiten de Ice-Derby's om, zich nog professioneler voor te kunnen bereiden op de "normale" schaatswedstrijden. Hoe mooi is dat? Dit komt het langebaanschaatsen en shorttrack dus alleen maar ten goede. En mooie resultaten op beide disciplines en daarmee extra aandacht voor de sport levert de ISU toch juist weer extra aandacht, dus ook middelen op?

Maar nu is juist de ISU tegen. Dit met het argument dat, omdat er gegokt wordt op de uitslagen, het matchfixing in de hand zou werken. Ik ben bang dat zij er echt helemaal niets van snappen. Vergelijk je het met de keirin (baanwielrennen) in Japan, dan gebeurt daar exact hetzelfde. Maar juist omdat er gegokt wordt en tot het laatste moment ingezet kan worden, kan er van matchfixing nauwelijks sprake zijn. Waarom? Omdat de atleten voorafgaand aan hun race volledig afgezonderd van de buitenwereld zich moeten voorbereiden. Juist om het gokken de ruimte te geven en matchfixing te voorkomen!

Bovendien doet de ISU voorkomen alsof er op dit moment niet gegokt kan worden op het schaatsen. Wat gewoon niet waar is. Je hebt zelfs een schaatstoto en ook bij Unibet kan je op de meest aparte zaken gokken als het om schaatsen gaat. Bijvoorbeeld of Sven Kramer wel of niet gaat huilen op het podium.

Sowieso vind ik het geen zaak van de ISU om te bepalen of atleten mee mogen doen aan dit type schaatswedstrijden. Het lijkt mij uiteindelijk de keuze van de sporters zelf of ze deelnemen of niet. En het mag niet zo zijn dat de bobo’s van de ISU bepalen wat wel en niet mag. Dit nog even los van of het juridisch überhaupt mogelijk is dat de ISU sporters verbiedt om deel te nemen.

Veelzeggend was de reactie van Mark Tuitert op Twitter. Mark doet graag mee, hij stopt na het weekend toch met de ISU wedstrijden. En ja, als ze mij vragen, dan lijkt het mij ook geweldig! Heb ik weer een mooie reden om te trainen.

Dus kom op met z’n allen! Laat de sport innoveren, laat de sporters kiezen en genieten, dan geniet het publiek mee! En laat de ISU zich er vooral niet negatief mee bemoeien. Het schaatsen is van ons allemaal!

Jochem Uytdehaage is de olympisch kampioen vijf en tien kilometer van 2002 en actief op Twitter.