"Als je continu opschrijft dat die tien kilometer niet meer leeft dan gaan mensen dat nog geloven", vervolgde hij. "Schrijf eens wat positievers op."

Het is natuurlijk onzin om van journalisten te verlangen dat ze het schaatsen per definitie positief moeten benaderen. Daar is niemand bij gebaat, behalve misschien een aantal schaatsmarketeers en sponsors. Het gaat in de journalistiek om waarheidsvinding en als de tien kilometer en het allrounden onder druk staan dan moet daar aandacht aan besteed worden.

Toch zou Kemkers best een punt kunnen hebben. Het valt niet te ontkennen dat voortdurende negatieve berichtgeving over de toekomst van het allroundschaatsen uit zou kunnen draaien op een self-fulfilling prophecy. Die invloed hebben nieuwsberichten namelijk. Wanneer de kranten elke dag in chocoladeletters beweren dat Nederland onveilig is, dan neemt het gevoel van onveiligheid bij de burgers toe, zelfs als de inschatting van de kranten onjuist blijkt te zijn.

Maar hoe zit het dan met het allrounden? Ik krijg zelf vaak de indruk dat vooral de schaatsjournalisten zelf niet zo zitten te wachten op een grote vierkamp, maar dat het publiek nog altijd het allrounden enthousiast omarmt.

Vanuit schaatsen.nl kunnen we dat indirect meten. We zien immers hoeveel mensen de website bezoeken tijdens toernooien en de best bezochte dag van schaatsen.nl was tijdens het KPN NK Allround. Op de zondag surften meer schaatsfans dan ooit tevoren naar deze site. Dertig procent meer zelfs dan bij het KPN NK Sprint de week erna. En ook beduidend meer dan bij de KPN NK Afstanden.

De bezoekcijfers van schaatsen.nl zeggen lang niet alles, maar ook in de kijkcijfers van de NOS komt eenzelfde beeld naar voren. De razend spannende tweede 1000 meter van het KPN NK Sprint werd door 1.2 miljoen mensen bekeken. Anderhalf miljoen mensen keken echter naar de tien kilometer bij het KPN NK Allround, terwijl Kramer daar al redelijk stevig op titelkoers lag. Hetzelfde is terug te zien in de kaartverkoop voor de verschillende evenementen. De tickets voor allroundtoernooien gaan sneller de deur uit dan die voor afstands- of sprintkampioenschappen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het allroundschaatsen internationaal aan betekenis heeft ingeboet. Het is daarom een volkomen terecht om aan de schaatsers en schaatscoaches te vragen of het allrounden nog wel toekomst heeft, maar ik denk dat, zolang het nog de populairste wedstrijdvorm is in het grootste langebaanland van de wereld, de allrounders zich nog niet al te veel zorgen hoeven te maken over de discipline.

Dit weekend zal in Thialf ongetwijfeld duidelijk worden hoezeer het allrounden nog leeft in Nederland en zullen veel televisiekijkers en supporters in het stadion zich aansluiten bij de uitspraak die Ted-Jan Bloemen gisteren deed. "Ik vind allrounden het allermooiste."

Erik van Lakerveld is chef-redacteur van schaatsen.nl.