Het doel van dit evenement is dat talenten tussen de 14 en 18 jaar leren hoe ze op grote evenementen het beste uit zichzelf kunnen halen. Na twee wedstrijddagen staat de medaillespiegel bij Nederland op twee keer goud en een keer brons. De chef de mission geniet van de wedstrijden en de prachtige faciliteiten. “Finland is supergaaf en het is een prachtig oord waar we ons in bevinden. De entourage is mooi en de sportaccommodaties liggen heel dichtbij elkaar. Dat is prettig.”

Op wat kleine opstartproblemen van de organisatie na, zoals de bagage die bij aankomst niet was aangekomen, de planning vanuit de organisatoren die iets strakker had gekund en de shuttlebusjes die niet gesmeerd liepen, heeft de drievoudig olympisch kampioene niets te klagen. “We moeten er best wel bovenop zitten, maar het is zoals het is.”

Het Europees Jeugd Olympisch Festival heeft veel weg van de Spelen en toch zijn er ook verschillen, legt Timmer uit. “Het is eigenlijk een Olympische Spelen in het klein en dat bedoel ik niet denigrerend. De jeugd leert presteren op een sportevenement dat groots georganiseerd is en maakt kennis met allerlei verschillende nationaliteiten (er zijn achtenveertig deelnemende landen vanuit negen verschillende sporten red.) Je ontmoet allerlei leeftijdsgenoten vanuit andere achtergronden. Dat is cool en identiek aan de Spelen. Hier kun je alvast ervaring opdoen.”

De EYOF-ploeg van 2023
Foto: TeamNL (ploeg 2023)

“Het is wel iets minder streng en wat soepeler georganiseerd allemaal,” vervolgt ze. Je hebt hier bijvoorbeeld geen olympisch dorp met security posten, waar je normaal alleen als sporter of staflid binnenkomt. We zitten in een hotel, een prachtige nieuwe accommodatie. De ouders zouden hier ook kunnen komen, dus het loopt hier wat meer door elkaar. Het ontbijt hebben we in het hotel. De lunch en het avondeten is in een grote, gezamenlijke dining room, waar alle teams en landen eten. Dat concept is vergelijkbaar met de ‘grote’ Spelen.”

Het ‘gezamenlijke’ is iets waar Timmer in haar rol als chef de mission veel waarde aan hecht en een extra toegevoegde waarde biedt. “Door mijn ervaring als coach kan ik bepaalde gesprekken voeren, waar de ander wat aan heeft. Ik hoop dat dit gedurende de week groeit en er meer kruisbestuiving ontstaat onderling. Het is leuk om met elkaar te sparren over coaching, de verschillende aanpakken of wat iemand z’n ervaring is. Je kunt veel van elkaar leren. Iedere sport heeft ook zijn eigen cultuur. Het is een heel leuke groep mensen bij elkaar. De sfeer zit er goed in en iedereen is al lekker met elkaar in gesprek. Dat zijn dingen waar ik zeker op let. Dat we echt een team met elkaar vormen.”

Foto: TeamNL

Het is de tweede keer dat Timmer haar rol als chef de mission bij de jeugd vervult. In 2020 reisde ze in deze functie af naar Zwitserland voor de Olympische Jeugdwinterspelen (YOG) in Lausanne / St. Moritz. Het verschil tussen de twee sportevenementen? “EYOF is Europees en YOG is wereldwijd. Bovendien stond er bij de YOG wel langebaanschaatsen op het programma. Dat vond plaats op een meertje in St. Moritz en heeft fantastisch uitgepakt. Hier in Vuokatti wordt er niet op de langebaan geschaatst en dat vind ik persoonlijk natuurlijk heel jammer. Ook hier heb je meertjes waar het prima op had gekund. Dit soort jeugdevenementen zijn er nog niet zo lang. In mijn tijd had je alleen de WK Junioren.”

Vuokatti ligt 130 kilometer van de Russische grens, waardoor we niet kunnen ontkomen aan de harde realiteit die momenteel in het buurland plaatsvindt. Timmer: “De Oekraïense teams zijn hier. Dat is fijn om te zien. Er is nog geen dreiging in Finland en het reisadvies is groen. Zolang dat zo is, dan zijn wij prima en focussen wij ons op het evenement. Mocht dat veranderen dan hebben we protocollen waar we ons aan houden. Daar ga ik zeker niet vanuit.”

Foto: TeamNL

De chef de mission ziet de week optimistisch tegemoet. “Het zou fantastisch zijn als we aan het einde van dit evenement kunnen zeggen dat het een onvergetelijk avontuur is geweest met elkaar, waar ieder in de toekomst van profiteert. Dat ze met de ervaring die ze opdoen worden beloond met een medaille zou extra mooi zijn. Ik hoop dat ze geïnspireerd worden om door te zetten, om te leren presteren, zodat ze een volgende stap kunnen maken in hun carrière.”

Onbekend

Shorttrackster Zoë Florence Deltrap, de winnares van de 1500 meter op maandag, kwam dinsdag op de 500 meter eveneens als eerste over de streep. Haar teamgenoot van het KNSB Talent Team (KTT) Zuidwest, Kiek Straathof, kwam niet verder dan de kwartfinales en werd veertiende. Bij de mannen kwam Niels Bergsma van het Wadro KTT Noord in de A-finale als vierde over de streep. Door een penalty bij de Italiaan Alessandro Loreggia, kreeg Bergsma alsnog het brons omgehangen. Bas van der Valk, eveneens van het Wadro KTT Noord, sprintte in de B-finale naar de tweede plaats en werd hiermee zesde op de 500 meter. In de halve finales van de mixed relay wist het viertal zich dinsdag eenvoudig te plaatsen voor de eindstrijd om de medailles op de slotdag van het evenement. Vrijdag staan de 1000 meter en de finales van het teamonderdeel op het programma in Vuokatti.
Foto: TeamNL

Alle shorttrackuitslagen van de EYOF vind je hier

Meer informatie over de EYOF is hier te vinden.