"De wet is pas vorige week aangenomen dus ik heb er nu nog weinig inhoudelijks over te zeggen", aldus oud-atleet Warners, "maar het lijkt me duidelijk dat er zorgen zijn met dergelijke wetgeving. Dit zal zeker ter sprake komen tijdens onze volgende vergadering, begin september."

Hoewel de Russische overheid aan het Internationaal Olympisch Comité heeft laten weten dat de wet niet van toepassing zal zijn tijdens de Spelen, zijn er meerdere Russische politici, waaronder de minister van sport, die stellen dat de antihomowet ook tijdens de Olympische Spelen geldt.

De Nederlandse equipe bevat meerdere homoseksuele sporters, mits ze zich kwalificeren. "Het lijkt me dat voor de Spelen van Sotsji van start gaan we duidelijkheid krijgen op de vraag of deze atleten hun sport normaal kunnen beoefenen", vervolgt Warners. "Maar dit lijkt me ook een vraagstuk voor de atletencommissie van het IOC zelf. Daar staan we mee in contact."

Snowboardster Cheryl Maas, getrouwd met de Noorse oud-snowboardster Stine Brun Kjeldaas, weet niet of de antihomowet (die 'homoseksuele propaganda' verbiedt) een probleem wordt tijdens de Spelen. "Ik heb er eigenlijk nog niet bij stilgestaan, maar ik ben in ieder geval niet van plan mij daar anders te gedragen."

"Ik ga erheen om mijn sport te beoefenen, daar focus ik me momenteel op en ik ga ervan uit dat ik mijn sport ongehinderd kan beoefenen in Sotsji. En tja, als we niet welkom zijn, dan gaan we toch lekker niet?", besloot ze stellig.

De atlete krijgt bijval van oud-zwemmer Johan Kenkhuis, die zich altijd sterk heeft gemaakt voor de emancipatie van homo's in de topsport. "Ik kan me in haar mening vinden. Als ik me niet welkom zou voelen in dat land, zou ik ook niet gaan."

"Deze wetgeving is gewoon te gek voor woorden", vervolgt de oud-zwemmer. "Het druist in tegen alles waar de Olympische Spelen voor staan." Kenkhuis hoopt dat Nederlandse atleten zich niet laten muilkorven door de nieuwe wet.

"De antihomowet bestrijdt geen homoseksualiteit, maar homoseksuele propaganda, wat dat ook mag zijn. Wij in Nederland zijn echter gewend onze mening te uiten, ik hoop niet dat we daarmee stoppen als we straks in Rusland zijn."

Toch verwacht Kenkhuis dat de implicaties voor de atleten, hun familie en bezoekende supporters zullen meevallen. "Ik kan me niet voorstellen dat een organiserend land sporters gaat oppakken. Nou ja, ik hoop het in ieder geval niet, maar zeker weet je het nooit."

"Rusland zal zich wel twee weken lang van zijn beste kant laten zien. Ze willen niet de boeken ingaan als het gastland dat sporters de gevangenis ingooide tijdens de Spelen. Toch ben ik benieuwd naar het standpunt van het IOC en de nationale NOC's en hoe ze dat gaan verwoorden richting Rusland. Eén ding is duidelijk: deze wetgeving strookt op geen enkele manier met de olympische waardes."

Een woordvoerder van NOC*NSF liet donderdag aan NUsport weten dat de Nederlandse sportkoepel "ervan uitgaat dat Nederlandse sporters in zijn geheel geen last zullen hebben van deze wetgeving. Dat is een aanname die we maken op basis van de gesprekken die het IOC heeft gevoerd met de Russische overheid."

Volgens de woordvoerder is het echter wel duidelijk dat de nieuwe Russische wetgeving 'ver afstaat' van de in Nederland geldende norm.

Tweevoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage en lid van de atletencommissie van schaatsbond KNSB vindt het echter schandalig dat "er een land is waar homo's niet dezelfde rechten hebben en dat zijn weerslag heeft op de sport, dat daar de Olympische Spelen gehouden worden."

"Het IOC moet hierin duidelijk een standpunt nemen", vervolgt Uytdehaage op persoonlijke titel. Ook binnen de atletencommissie van de KNSB is nog niet over de nieuwe wet gesproken. Eén lid gaf echter aan dat het '99 procent zeker is' dat het onderwerp binnen afzienbare tijd op de agenda staat.

Uytdehaage deelt de zorg van velen dat de veiligheid van de sporters tijdens de Spelen in het geding zou kunnen komen met de antihomowet. "Het zou tijdens de Olympische Spelen absoluut geen issue mogen zijn. Ik zou het zeer triest vinden als atleten met deze wet te maken krijgen."

"Het is het mooiste sportevenement wat er is, maar als ze hier heel erg moeilijk over gaan doen dan denk ik bijna: dan maar niet. Het is echt te triest voor woorden dat dit onderwerp überhaupt ter sprake moet komen in deze tijd. Je ziet dat het juist op veel plekken in de wereld vrijer aan het worden is, maar dan zie je tegelijkertijd zoiets als deze wet. Dat is een heel slechte ontwikkeling."