Tickets
Shop
Nieuws 04 jul 2015

Kamminga ziet vorm groeien richting EK

De zevende en voorlaatste wedstrijd om de KNSB Marathon Cup is gewonnen door Manon Kamminga. Ze rekende in de eindsprint af met Nederlands kampioen Bianca Roosenboom en Kelly Schouten.

Foto : Neeke Smit

De wedstrijd in Staphorst staat te boek als een zware, met het viaduct dat iedere ronde van 600 meter beklommen moet worden. Een zware wedstrijd werd het, misschien wel dankzij de warmte, niet. Pas in de slotfase bestookte vrijwel alleen Elma de Vries het peloton. Niemand kwam echter weg en de eindsprint bracht de beslissing.

Daarin was Kamminga de beste. “Ik had een goed gevoel vandaag.” Dat had ze een tijdje gemist. Ze won dit jaar niet zoveel als we van haar gewend zijn en liep ook haar nationale titel mis. “Ik voelde geen controle dit seizoen. Ik weet niet, het ging gewoon niet zo. Ik kan nu mezelf weer pushen. Ik kan weer meer doen in de wedstrijd.”

Dat deed ze ook bewust door voor iedere premiesprint te gaan. “We zitten twee weken voor de Europese kampioenschappen. Desly (Hill, bondscoach, red.) zei: hoe warm het ook is, ik wil dat je jezelf een prikkel geeft. Dan is wel lekker dat ik ondanks dat ik in de wedstrijd veel gedaan heb, ook in de sprint de beste was.”

Scherp

Bovendien heeft het ontbreken van veel overwinningen dit jaar haar op scherp gezet. “Het kan ook niet altijd maar door gaan, dat je bijna alles wint. Ik weet nu dat ik weer echt scherp moet zijn om te kunnen winnen. Dat is eigenlijk ook wel lekker.”

 Nederlands kampioen Roosenboom zat Kamminga op de hielen op de streep. De Kamperse wachtte in de wedstrijd op de sprint. “Ik heb het gevoel dat ik haar kan hebben”, doelde ze op Kamminga en verklaarde ze haar tactiek. Ze kwam op de streep twee wielen te kort. “De aankomst was eigenlijk net wat te kort om er voorbij te komen. Ze was net iets sneller.” 

Klassement

Sharon Hendriks stelde het klassement veilig in Staphorst. Ze sprintte fanatiek voor punten onderweg en kwam als vierde over de finish. “De winst in het klassement kan me nu denk ik niet meer ontgaan. Dat is wel lekker natuurlijk.”

Hendriks won één wedstrijd dit jaar. “Dat is wel wat weinig. Ik had graag wat meer podiumplekken ook gepakt. Maar ik moet het van wat zwaardere wedstrijden hebben en in de wedstrijden bij de dames wordt momenteel weinig gekoerst. Veel wachten af. Ik probeer het zelf wel, maar alleen kan ik een wedstrijd ook niet hard maken.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan