Tickets
Shop
Nieuws 10 apr 2015

Ereprijzen voor Mariska Huisman en Bob de Vries

Mariska Huisman en Bob de Vries zijn vrijdagavond verkozen tot de beste marathonschaatsers van het afgelopen seizoen. In het clubgebouw van de Ankeveense IJsclub kregen zij de Dick van Gangelentrofee uitgereikt uit handen van de laatste Elfstedenwinnaars Klasina Seinstra en Henk Angenent.

Foto : Neeke Smit

Op die voor het marathonschaatsen historische locatie aan de Ankeveense Plassen kwam het puikje van het marathonpeloton nog één keer bij elkaar voor het zomerreces echt aanbreekt. Waar in het rijke verleden illustere namen als Dries van Wijhe, Jan Kooiman, Evert van Benthem, Jos Niesten, Arnold Stam en Bert Verduin werden bijgeschreven als winnaars in Ankeveen, stond nu de nieuwe generatie in de spotlichten.

Dat ging overigens niet helemaal op, want De Vries staat in de boeken als de laatste winnaar in Ankeveen. Hij zegevierde in 2008 in de befaamde Driedaagse, die wegens dooi werd ingekort tot een ééndaagse. Nu keerde hij er dus terug om voor de tweede keer de Dick van Gangelentrofee in ontvangst te nemen.

Verrassend

Dat hij won voor Frank Vreugdenhil en Erwin Mesu, was toch ook voor De Vries zelf enigszins verrassend. Hij vreesde de concurrentie van Vreugdenhil, die ook al zo’n geweldig seizoen achter de rug heeft. ’’En als je kijkt naar wat ik heb gewonnen, dan is dat eigenlijk niet eens zo heel veel’’, bekende De Vries. ’’De zeges zijn toch vaak de momenten die blijven hangen bij de mensen en dan ook de doorslag geven bij zo’n verkiezing. Maar blijkbaar hebben de collega’s toch waardering voor mijn manier van rijden.’’

De Vries erkende te hebben genoten van het seizoen dat inmiddels achter hem ligt. ’’We hebben geweldig mooie wedstrijden gereden en er echt iets van proberen te maken met z’n allen. Er is geprobeerd de sport goed te verkopen en ik denk dat we daarin goed zijn geslaagd. Dat ik dan hier nog mag staan met deze prijs, maakt het allemaal extra mooi.’’

Mariska Huisman

Ook voor Huisman was het de tweede keer dat zij de Dick van Gangelentrofee in ontvangst mocht nemen. Maar in haar geval staat meteen vast dat het ook de allerlaatste keer is. De Noord-Hollandse grootvorstin van het peloton is immers gestopt als schaatsster. ’’Daarom is het zo mooi dat ik nog één keer de waardering krijg van de rijdsters in het peloton. Misschien ook wel een soort oeuvreprijs’’, stelde Huisman. ’’Ik ben er in ieder geval enorm blij mee.’’

Anders dan bij De Vries was er in het geval van Huisman eigenlijk geen twijfel over dat zij Ankeveen zou verlaten met de prestigieuze prijs. Huisman draaide een fantastisch seizoen en won vrijwel alles wat er te winnen viel. ’’Echt verrast was ik inderdaad niet. Als je hierheen komt en weet hoe goed het seizoen was, dan weet je ook dat je deze prijs kunt winnen.’’ Huisman liet de ook gestopte Foske Tamar van der Wal en haar ploeggenote Lisa van der Geest achter zich.

Foto : Neeke Smit

Willem Poelstra Trofee

Er waren deze avond meer prijzen te vergeven in Ankeveen. Toine Dorelijers van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee reikte de Willem Poelstra Trofee uit voor de grootste talenten uit het peloton. Die ging bij de dames naar Iris van der Stelt, terwijl Evert Hoolwerf de prijs bij de mannen mag bijschrijven op zijn erelijst.

En dan waren er nog de onderscheiding voor de beste ploegen van het seizoen. Bij de mannen ging die naar Bouw en Techniek. Niet de meest succesvolle ploeg uit het peloton, wel de meest gewaardeerde. ’’Individueel  hebben we misschien niet de beste rijders’’, stelde trainer Jeroen de Vries. ’’Maar met elkaar vormen we wel het beste geheel. En daar ga ik altijd voor.’’

De inmiddels ter ziele gegane ploeg van Haardhout.com was de beste formatie bij de vrouwen. In alle opzichten zelfs, vond jurylid Seinstra. ’’Jullie hebben het hele seizoen echt als een ploeg gereden. Ik heb ervan genoten.’’

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan