Tickets
Shop
Nieuws 04 mrt 2015

Jouke Hoogeveen over naar DHW

Het nieuwe team van De Haan Westerhoff heeft een verrassende blikvanger binnengehaald. Jouke Hoogeveen komt volgend seizoen uit voor die formatie. De Amsterdamse Fries moest weg bij Tjolk, waardoor de weg vrijkwam om over te stappen naar DHW. ’’We hadden een topteam in wording, nu hebben we een topteam’’, stelt Harry de Wolff, de man achter de ploeg van DHW.

Foto : Neeke Smit

De Wolff kondigde eerder deze week al een spectaculaire transfer aan, en met de komst van Jouke Hoogeveen heeft hij zeker woord gehouden. ’’Jouke Hoogeveen moest weg bij Tjolk en dat wist ik al even’’, verklaart De Wolff. ’’Paul Olijve van De Haan Westerhoff kwam met die informatie en daarna hebben we samen met trainer Rutger ter Laak meteen onderzocht hoe we Hoogeveen naar DHW konden halen.’’

Dat is uiteindelijk gelukt. Dinsdagavond bereikte Jouke Hoogeveen overeenstemming met DHW over een tweejarig contract bij de ploeg. ’’Hij had nog meer aanbiedingen’’, weet De Wolff, ’’maar uiteindelijk heeft hij toch voor ons gekozen.’’ Dat was, vervolgt de teammanager, zeker geen keuze voor het geld. ’’Nee. In dat opzicht levert hij zeker in. Maar het ging vooral om andere dingen. Jouke Hoogeveen krijgt bij ons meer vrijheid in de trainingen, met name in de zomer. Betekent dat hij minder energie hoeft te steken in reizen en meer dingen in en om Amsterdam kan doen. Daardoor houdt hij meer tijd over voor gezin en werk.’’

Dat er voor Hoogeveen geen plek meer was bij Tjolk is op het eerste gezicht verrassend. Maar de uitleg van de Amsterdammer geeft wat meer inzicht. ’’De CAF-coalitie gaat toch meer de kant van de langebaan op. En inmiddels ook al niet eens meer de lange afstanden, maar zelfs allrounden, met onder andere de Hoolwerfjes en de vrouwen. Daar pas ik niet zo tussen. Ik kom gewoon snelheid te kort voor dat werk, terwijl de trainingen zich daar wel op richten. Het verhaal van Jillert Anema was dat ik daar niet op m’n plek zat.’’

Gebrek aan waardering

Hoogeveen heeft die mededeling enige tijd laten bezinken. ’’En na wat nadenken kon ik er vrede mee hebben. Kijk, ik heb een heel mooie winter gehad op natuurijs, maar wel met een heel beperkte ploeg om me heen.’’ Naar Zweden, waar Hoogeveen de KPN Grand Prix won, zou hij eigenlijk niet eens gaan. ’’Jillert Anema respecteert dan wel dat ik dat op eigen gelegenheid toch doe, maar dan wil ik ook wel een beetje waardering voelen voor de prestaties die ik daar lever. Nu heb ik een ploeg waarin dat wel gebeurt.’’

Naast het gebrek aan waardering voor de dingen die hij goed kan, voelde Hoogeveen het bovendien dat hem werd kwalijk genomen wat hij níet goed kan. ’’Terwijl dat van tevoren toch wel bekend was. Ik haal voor mijn gevoel het maximale uit mijn specifieke kwaliteiten en dat wil ik nog heel lang doen.’’

Niettemin betreurt Hoogeveen de breuk met Tjolk wel. ’’Natuurlijk. Ik heb het met die jonge gasten heel leuk gehad. Je bouwt iets op in een jaar en ik vind het jammer dat het nu al stopt. We vormden toch een mooie vrijbuitersploeg. Daarnaast heb ik mijn vierde plaats op de tien kilometer van het NK ervaren als een hoogtepunt. Op dat gebied denk ik dat ik komende winter met een iets andere training ook iets minder zal presteren. Maar dat is niet erg. Dit is een keuze echt voor de marathon, voor de discipline waar ik goed in ben.’’

En de naam van De Haan Westerhoff is niet vreemd voor Hoogeveen, die al eerder in het pak van die ploeg reed. Lachend: ’’Als je door de sponsornamen heenprikt, rijd ik eigenlijk m’n hele loopbaan al voor De Haan Westerhoff. DHW werd immers A-ware. Dat ging naar Jillert Anema en ik ging mee, en nu keer ik weer terug. Het voelt heel vertrouwd.’’

De komst van Hoogeveen maakt de formatie van DHW compleet. En geeft daarnast ook meteen een andere inhoud aan de ambities. ’’We waren een topteam in wording, nu zijn we een topteam’’, vindt De Wolff. ’’Met name op natuurijs hebben we straks een ploeg die kan meedoen om de prijzen. En ook op kunstijs moeten we een rol kunnen vervullen. We willen ons in ieder geval laten zien, niet gewoon meerijden, maar strijden om de podiumplekken.’’


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan