Tickets
Shop
Nieuws 22 dec 2015

Oranjefans moeten Wit-Russen inspireren

De oranjefans die voor het EK Allround afreizen naar Minsk moeten het Wit-Russische publiek warm maken voor het schaatsen. Die hoop spreekt de organisatie van het toernooi, dat van 9 tot 10 januari verreden wordt, uit.

“De mensen in Wit-Rusland weten weinig over schaatsen. Als ze dan een hoop Nederlandse fans zien, die in het oranje gekleed gaan en veel plezier hebben, dan slaat die cultuur misschien ook over naar de mensen hier”, zegt organisator Alexey Khatylev.

Een ander probleem waar men in Wit-Rusland voorheen mee kampte was dat toeschouwers tijdens de eerste dweilpauze vertrokken, omdat ze dachten dat de wedstrijden al afgelopen waren. Om die reden zal men de bezoekers bij het EK voorzien van een programmaboekje.

Kraskaart

Behalve dat de mensen daardoor beter weten wat ze kunnen verwachten, denkt de organisatie ze, door middel van de bijbehorende kraskaart, tegelijkertijd enthousiaster te krijgen tijdens de races. Het publiek kan namelijk prijzen winnen, als een rijder met de nationaliteit die ze ‘krassen’, wint.

“We merken dat mensen normaal gesproken alleen de schaatsers aanmoedigen die ze kennen. Maar wat als er een race is waarbij het publiek geen van de twee schaatsers kent? Door de kraskaart hopen we dat ze ook voor de voor hun onbekende rijders zullen juichen”, zegt Khatylev.

Om de bezoekers ook in de periode om de wedstrijden heen te vermaken, zal er bovendien een speciale fanzone in worden gericht in het aangrenzende velodrome. Het KPN Clubhuis, zoals we dat in Nederland kennen, dient daarbij als voorbeeld.

Omdat in de dagen voor het EK de orthodoxe Russen Kerst vieren, zal dat ook in de fanzone nog volop zichtbaar zijn middels een kerstmarkt. Ook voor kinderen is er volgens Khaylev genoeg te doen.  “We leggen bijvoorbeeld een kleine baan aan waarop ze kunnen inline-skaten”, zegt hij.

Ondanks dat de nodige Nederlandse fans al tickets hebben gekocht voor het EK, hoopt de organisatie nog meer oranjesupprters naar Minsk te trekken. Om die reden heeft men dan ook een speciaal fanpakket samengesteld, waarbij Nederlanders met korting naar het toernooi kunnen. “Zo hopen we op meer actie op de tribunes, want daar gaat het uiteindelijk om.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan