Tickets
Shop
Nieuws 09 jul 2014

Helling aan de slag bij Haven Amsterdam

Casper Helling keert terug in het marathonpeloton. De voormalig marathontopper heeft zich verbonden aan Team Haven Amsterdam, waar hij aan de slag gaat als ploegleider en trainer. Bij die ploeg heeft hij onder anderen Jan Maarten Heideman onder zijn hoede, de man waarmee hij zelf op natuurijs menig gevecht leverde.

Helling reed vanaf de eeuwwisseling op het hoogste niveau voor ploegen als Postkrediet, InterCarParts en Safan/Foekens. De laatste jaren was hij slechts verbonden aan wat teams om te kunnen starten op natuurijs, de ondergrond waarop Helling lange tijd op eenzame hoogte stond.

Op natuurijs boekte hij zijn meest aansprekende overwinningen, met de Alternatieve Elfstedentocht van 2009 op de Weissensee als laatste hoogtepunt. Helling won daar ook het Open Nederlands kampioenschap, maar hij verdiende vooral het respect van elke marathonschaatser met zijn zeges in de barre Alternatieve tochten in het Finse Kuopio. Zowel in 2004 als in 2008 boekte Helling daar heroïsche zeges.

Al die ervaring neemt Helling nu mee naar het team van Haven Amsterdam, waar hij voorlopig voor een jaar aan de slag gaat. Lang hoefde de sportdocent uit Nijmegen niet na te denken toen hij werd benaderd door de ploeg.

"Ik heb zelf gestudeerd in Amsterdam op het moment dat daar nog twee schaatsploegen waren voor studenten. Ik was van allebei lid", weet Helling nog. "Zo'n beetje toen ik vertrok uit Amsterdam zijn die twee gefuseerd tot het huidige SKITS. Het is voor mij echt heel bijzonder dat ik nu daar in deze rol kan terugkeren."

Gezin en werk

De Nijmegenaar kon echter niet direct toehappen. Helling: "Ik had meteen het gevoel dat ik dit moest doen, maar we moesten nog wel rondbreien hoe ik het ging doen. Er gaat namelijk toch veel tijd zitten in het trainen en begeleiden en dat moest wel passen met mijn gezin en mijn werk. Maar daar hebben we een oplossing voor gevonden."

Helling wordt in zijn werkzaamheden voor Haven Amsterdam geassisteerd. Hij wordt op het ijs soms vervangen door Victor Plomp, die ook af en toe de training voor zijn rekening neemt. Daarnaast neemt ook Richard Louman als trainer een deel van het werk op zich.

Inmiddels heeft Helling de eerste trainingen met de ploeg erop zitten. Die stonden vooral in het teken van kennismaken met elkaar. "Met een aantal jongens heb ik zelf ook nog in het peloton gereden, maar dan leer je elkaar niet meteen goed kennen. Ik heb wel gezien dat de ploeg zich in vijf jaar tijd behoorlijk heeft ontwikkeld. Ze zijn echt klein begonnen en nu staat er een prachtige organisatie met ambitieuze rijders."

"Met Jan Maarten Heideman is ook nog eens een enorm goede en ervaren schaatser binnengehaald. Ik zei laatst bij de introductie al dat we nu misschien wel de ploeg zijn met de meeste zeges in het team. Daarnaast zit er ook nog eens enorm veel kennis rond de ploeg en dat is zeker ook belangrijk."

Geweldige klus

Helling wil de ontwikkeling van de ploeg in de komende jaren graag doortrekken. "Dat lijkt me een geweldig leuke klus. Ik heb ook nog wel mijn werk als begeleider van sporters, maar marathonschaatsen is mijn eigen passie. Dat zit in m'n hart. Ik vind het heel leuk dat ik nu met deze ploeg aan de gang mag." Dat hij daarbij ook nog zelf op het ijs in actie komt, is niet waarschijnlijk. "Ik sluit het niet helemaal uit. Ben door mijn werk ook nog steeds fit. Maar dat is iets anders dan wedstrijdfit. Maar wie weet, op natuurijs."

Team Haven Amsterdam heeft nu de ploegen voor komend seizoen vrijwel rond. "Wat betreft de rijders is alles nu ingevuld", stelt pr-vrouw Annika Tol. "Eigenlijk zijn we op dit moment alleen nog bezig met het vinden van een ploegleider voor de B-ploeg."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan