Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2014

Kersten leidt op NK Sprint bij junioren

Ondanks een hoop zenuwen is Cornelius Kersten er toch in geslaagd om in Enschede de leiding te pakken op het NK Sprint van de A-junioren. Met zijn lange slagen was de Heemstedenaar de snelste op de 500 en de duizend meter en heeft daarmee een kleine voorsprong opgebouwd op Floris Root en Bob Beijen, de nummers twee en drie van het klassement.

Zenuwachtig verscheen Cornelius Kersten aan de start van de 500 meter op de NK Sprint in Enschede. 's Ochtends had hij door alle spanning nog overgegeven, zo zenuwachtig was hij. "Ik heb altijd wel last van spanning", zei hij. "Bij de start voelde ik mijn hart flink tekeer gaan. Maar door mijn ogen even te sluiten, kwam ik weer tot mezelf en kon ik toch gewoon aan mijn rit beginnen."

In zijn race zelf was van de zenuwen niets meer te zien. De lange schaatser uit Heemstede maakte een aantal rake klappen op het ijs en zette een snelle tijd (37,29) neer. "Ik had niet verwacht, dat ik zo hard zou rijden", stamelde Kersten. "Het hele seizoen loopt het namelijk al voor geen meter. Na drie jaar last te hebben gehad van een liesblessure, was ik nu eindelijk blessurevrij."

"Ik kon eindelijk weer volle bak trainen en ging op de trainingen met grote sprongen vooruit. Daarom was het ook zo frustrerend dat die progressie er in de wedstrijden niet uitkwam." Zo lukte het hem dit jaar niet om zich te plaatsen  voor de NK Afstanden voor Senioren.

Rommelig

Met zijn snelle tijd op de eerste 500 meter liet de schaatser van de Schaatsacademie Haarlem echter zien dat hij, als alles klopt, heel hard kan schaatsen. Met zijn snelle tijd van 37,29 versloeg hij zijn naaste concurrenten Bob Beijen (2) en Myron Hamminga (3). "Mijn opening en mijn eerste bocht waren nog wat rommelig", zegt Kersten. "Ik was teveel met mijn tegenstander bezig. Maar in het laatste gedeelte van de race heb ik veel goed gemaakt. Het is heerlijk om zo hard te schaatsen."

Na zijn goede race op de kortste sprintafstand schreef Kersten ook de duizend meter op zijn naam. Met een tijd van 1.14,14 was hij zijn grote concurrenten Floris Root (2) en Olof Gerritsen (3) te snel af. Als Kersten ook morgen zo goed rijdt als vandaag, dan lijkt een overwinning op de NK Sprint hem niet te kunnen ontgaan. De strijd om plaats zilver en brons is echter nog niet gestreden. Root, Beijen en ook Feddema hebben allen nog kans op een podiumplek.

Boogaard en Hylkema

Bij de vrouwen zijn Tessa Boogaard en Aveline Hylkema in een hevige strijd om de titel van het NK Sprint verwikkeld. Door een snelle race op de duizend meter (1.20,43) heeft Boogaard een kleine voorsprong van 00.91 op Hylkema opgebouwd, die eerder de 500 meter had gewonnen.

"Hè hè, dit is eindelijk weer een goede tijd", zei Hylkema na haar winst op de 500 meter. "Ik was mijn gevoel in het schaatsen een tijdje kwijt. Ik weet niet waarom, maar mijn timing en mijn techniek klopten niet meer. Door goed te blijven trainen heb ik mijn ritme weer terug gevonden."

Op het snelle ijs van de IJsbaan Twente schaatste ze weer als vanouds. "Het ging weer lekker", zei de studente bewegingswetenschappen. "De timing van mijn afzet was weer goed. Met deze race heb ik laten zien, dat ik nog steeds heel hard kan schaatsen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan