Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2014

Beuling valt, Poutsma pakt NK-titel

Het Nederlandse Kampioenschap Allround bij de Junioren C eindigde in een dramatische ontknoping. De veertienjarige Femke Beuling leek op weg naar een duidelijke overwinning, totdat ze in de laatste bocht van de 1500 meter onderuit ging. Weg podiumkansen, weg titel. Selma Poutsma profiteerde en pakte de Nederlandse titel. Rachelle van de Griek en Vera Mallens (uit Tilburg) werden tweede en derde.

Het contrast tussen winnen en verliezen is soms heel groot. Aan de ene kant van het bankje zat Beuling, die net zo hard gevallen was, met een betraand gezicht. De jonge schaatsster baalde omdat ze in de laatste bocht van haar 1500 meter onderuit was gegaan en daardoor haar kampioenschap had verknald.

Aan de andere kant van het bankje zat Poutsma met een grote grijns op haar gezicht. De veertienjarige schaatsster uit Deil kon niet geloven dat zij dat het NK Allround gewonnen had. "Dit is het eerste Nederlandse Kampioenschap langebaan schaatsen waar ik aan mee doe", zegt ze zacht. "En dan win ik ook meteen. Het is niet te geloven."

Kapot gereden

Ze schrok wel toen ze haar directe tegenstander (Femke) in de laatste bocht onderuit zag gaan. Maar gelukkig kon ze zelf wel blijven staan. "Ik heb mezelf kapot gereden", zei ze. "Femke reed even hard als ik, waardoor ik alles wilde geven. Toen ik over de finish reed, was ik zo moe, dat ik bijna niet meer op m’n benen kon staan."

Ze vond het wel vervelend voor Beuling, dat ze gevallen was. "Als ze niet gevallen was, dan was ze me denk ik wel voor gebleven", zei Poutsma. "Na haar winst op de 500 meter had ze een grote voorsprong opgebouwd."

Shorttrack

Naast het langebaan schaatsen is Poutsma ook actief in het shorttrackschaatsen. Sterker nog, ze is zelfs zo goed dat ze begin maart mee doet aan de WK Shorttrack voor Junioren. "Dit is een droomseizoen. Ik had nooit durven dromen dat ik hier het NK zou winnen en een maand later ook nog de WK Shorttrack zou rijden", vertelde ze. "Ik hoop dat ik het langebaan en het shorttrackschaatsen nog lang kan combineren. Door beide disciplines te beoefenen, word ik in beide sporten beter."

Poutsma leerde op haar vierde schaatsen van haar opa, die ook nu weer bij het kampioenschap stond te kijken. Door vijf keer de Elfstedentocht te rijden heeft Nem Poutsma (82) als schaatser aardig wat ervaring opgebouwd, die haar graag aan zijn kleindochter wil overbrengen. "Ik geef het stokje door aan Selma", zegt hij. "Nu mag zij onze familietraditie op het ijs voortzetten."

Lees alles over het NK Junioren op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan