Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2014

Verweij pleit voor strakkere setting bij Corendon

Koen Verweij pleitte na het KPN NK Allround voor een strakkere setting bij zijn ploeg, Team Corendon. “Als het allemaal wat scherper wordt aangepakt zal het beter gaan”, stelde hij.

Foto : Sander Chamid

Verweij redde bij het KPN NK de meubelen van zijn ploeg. Hij werd derde in de eindstand na een tien kilometer die hij wellicht liever had laten schieten. “Van tevoren hadden we die tien kilometer niet heel erg ingecalculeerd”, erkende hij.

Omdat hij pas laat in de zomer zijn training weer oppakte kampt Verweij nog altijd met een mindere vorm dan hij zou willen. “Ik had de World Cups eigenlijk ook liever niet gereden en ook in deze periode had ik liever aan mijn basis gewerkt, maar als Nederlands kampioen wilde ik hier toch rijden.”

Daarnaast wilde Verweij zijn ploeg een beetje op sleeptouw nemen, want het KPN NK verliep voor Team Corendon dramatisch. Marrit Leenstra en Marije Joling werden gediskwalificeerd, Renz Rotteveel kampte met de naweeën van een kaakontsteking en Jan Blokhuijsen was geen schim van zichzelf.

De Europees kampioen van vorig seizoen lag bovendien duidelijk in de clinch met coach Jan van Veen. Ook daarom wilde Verweij zich laten gelden, voor de ploeg. “Ik moest niets”, benadrukte Verweij, “maar ik wilde na zoveel negatieve energie en commotie om de ploeg iets positiefs doen. Ook naar de sponsor toe.”

Mongolenwaaier

Volgens Verweij hebben individuele tegenslagen geleid tot een algeheel tegenvallend rijden van zijn ploeg. “Een mongolenwaaier zal ik het niet noemen, maar het team zit niet in de lift.”

Een oplossing, zo meende hij, zou zijn om de zaken strakker te regelen en harder te gaan trainen. “Ik kwam natuurlijk vorig jaar uit een hele strakke setting en dit oogt wat minder strak dan dat. En ik denk dat we met zijn allen veel en hard moeten gaan trainen.”

Verweij wilde daarmee geen kritiek leveren op coach Van Veen. “Het ligt niet per se bij Jan, maar ik denk dat de hele organisatie professioneler moet”, zei hij. “Er moet met de hele staf overlegd worden wat er nu moet gebeuren voor de hele ploeg.” Een belangrijke rol zag hij daarbij weggelegd voor de medische staf en assistent-trainer Peter Kolder. “We moeten back to basics en weer opbouwen.”

Piek

Met het brons op het KPN NK kwalificeerde Verweij zich voor het EK, maar ook al verwacht Van Veen dat hij daar zal rijden, hijzelf wist dat nog niet. “Ik moet ook aan mezelf denken. Ik moet me goed afvragen of het EK past in het pad op weg naar mijn piek bij de WK Afstanden.”

Tegelijkertijd erkende Verweij dat het voor de ploeg belangrijk kan zijn om wel op het EK acte de présence te geven. En hij zag voor zichzelf ook een voortrekkersrol in het meenemen van zijn ploeggenoten op de weg omhoog. “Het is een rare situatie. Ik ben in het voorjaar gestopt geweest, maar ben nu de enige die presteert. Dat is niet een situatie die ik had verwacht en het gaat er nu om dat ik de ploeg meeneem.”

Maar of dat meenemen van zijn ploeg via het EK moet gebeuren, weet hij niet. “Ik had vorig jaar een achtcilinder onder de motorkap liggen en dit seizoen vier”, zei hij. “En er zijn heel veel toernooien nu en met een kleine motor moet ik een beetje oppassen.”

Lees alles over het KPN NK Allround op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan