Tickets
Shop
Nieuws 10 nov 2014

Knegt sprint naar zilver op 500 meter

Sjinkie Knegt heeft in Salt Lake City voor de tweede keer dit weekeinde een greep in de prijzenkast gedaan. De 25-jarige shorttracker pakte bij de eerste wereldbeker zilver op de 500 meter. Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat zorgden voor de andere Nederlandse top-achtnoteringen.

Knegt wist zich handig toegang te verschaffen tot de eindstrijd. De voormalig Europees kampioen moest na de start keer op keer genoegen nemen met plaats vier, maar schoof in de laatste rondes steeds handig twee posities naar voren.

Ook in de finale moest Knegt het bij de start afleggen tegen de absolute sprintkanonnen. Achter John-Henry Kruegger was het zoeken naar een opening, maar de talentvolle Amerikaan hield vakkundig de deur dicht.

Aan kop maakte zesvoudig olympisch kampioen Victor An dit keer een tactische misser. Bij het passeren haalde hij de Chinees Dajing Wu onderuit, wat hem op een penalty kwam te staan. De 19-jarige Kruegger pakte daardoor zijn eerste wereldbekerzege. Knegt schoof op naar het zilver. Het is voor de Nederlander de tweede medaille van het weekeinde. Zaterdag greep hij ook al brons op de 1000 meter.

Breeuwsma en De Laat ook in top acht

Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat zorgden zondag voor nog twee klasseringen in de top acht. Beide shorttrackers reikten tot de B-finale, maar kwamen daarin niet verder dan de vierde plaats. Breeuwsma eindigde daarmee als achtste op de 500 meter. De Laat werd achtste op de 1000 meter.

Voor De Laat is het de eerste keer dat hij in de top acht eindigde bij een wereldbeker. De 20-jarige Fries verdiende die klassering met een sterke rit in de kwartfinale, waarin hij de Japanner Yoshiaki Oguro achter zich wist te houden en profiteerde van de val van de Chinees Jingnan Shi.

Sterke wereldbeker Van Ruijven

Lara van Ruijven kende in Salt Lake City een sterk weekeinde. Zaterdag noteerde ze een zesde plaats op de 1000 meter en zondag zette ze op die afstand weer een klassering in de top twaalf neer. Dit keer waren de kwartfinales het eindstation. De 21-jarige Van Ruijven was voor deze wereldbeker op de kilometer nog nooit doorgedrongen tot het hoofdtoernooi.

Rianne de Vries en Freek van der Wart bleven op de sprint steken in de kwartfinales. De Vries ging onderuit, maar eindigde nog wel als derde. De 23-jarige Friezin legt daarmee beslag op de twaalfde plaats. Van der Wart werd veertiende, hij kwam in zijn race snelheid tekort om zich met de kopposities te kunnen bemoeien.

Seo grijpt eerste goud

Mark Prinsen en Koen Hakkenberg werden in de herkansingen van de 1000 meter uitgeschakeld. De Zuid-Koreaan Yi-Ra Seo pakte op die afstand zijn eerste wereldbekergoud. Semen Elistratov en Ruslan Zakharov, beiden uit Rusland, verdeelden het zilver en brons.

Op de aflossing eindigde de Nederlandse mannenploeg als zesde. In de B-finale moesten Knegt, Van der Wart, Breeuwsma en De Laat de Canadese ploeg voor zich dulden. Het goud ging naar Rusland, voor China. De Amerikaanse ploeg pakte in eigen huis het brons.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan